La telemedicina millora seguiment de pacients amb tractaments hematològics avançats

Una investigació recent dels grups d’Hematologia i de Salut Digital de l’IDIBELL i ICO demostra que l’ús de rellotges intel·ligents i apps mòbils millora el seguiment de pacients que han rebut un trasplantament de medul·la òssia o teràpia CAR-T.

SONY DSC

Les teràpies hematològiques, com el trasplantament de cèl·lules hematopoètiques o algunes immunoteràpies, són tractaments avançats que poden oferir esperança a molts pacients amb malalties greus de la sang, com leucèmies, limfomes i mielomes. Lamentablement, aquests tractaments també comporten certs riscos i requereixen un seguiment estret després de l’alta hospitalària.

 

Ara, una investigació dirigida pel Dr. Alberto Mussetti i Lidia Hurtado, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), ha demostrat l’eficàcia d’integrar tecnologia d’última generació per al monitoratge remot de la salut d’aquests pacients.

 

El projecte, conegut com a TEL-HEMATO, s’ha publicat recentment a la revista JMIR Form Res i s’ha enfocat en els primers tres mesos posteriors a l’alta hospitalària. Des del novembre del 2022 fins al juliol del 2023, els pacients que havien rebut aquests tractaments hematològics van utilitzar un rellotge intel·ligent i un termòmetre digital, juntament amb una aplicació mòbil (ICOnnecta’t) per registrar signes vitals, símptomes físics i qualitat de vida.

 

Els resultats indiquen que la integració de dispositius portàtils en una plataforma de telemedicina pot oferir beneficis significatius per al seguiment de pacients amb trasplantament de medul·la òssia o teràpia CAR-T, millorant la seva qualitat de vida i els seus resultats clínics. Així mateix, es posen de manifest els avantatges potencials d’una major automatització i la implementació d’un equip de suport especialitzat, especialment per a pacients grans amb menor experiència en tecnologia digital.

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

ENLLAÇOS RELACIONATS

Article de referència:
Telemedicine With Wearable Technologies in Patients Undergoing Hematopoietic Cell Transplantation and Chimeric Antigen Receptor T-Cell Therapy (TEL-HEMATO Study): Prospective Noninterventional Single-Center Study. Hurtado L, Gonzalez Concepcion M, Flix-Valle A, Ruiz-Romeo M, Gonzalez-Rodriguez S, Peña M, Paviglianiti A, Pera Jambrina MA, Sureda A, Ochoa-Arnedo C, Mussetti A. JMIR Form Res. 2024 Jun 4; 8: e55918. doi: 10.2196/55918.

Comparteix a:

Scroll to Top