El trasplantament de microbiota fecal emergeix com una alternativa segura i eficaç als antibiòtics per l’infecció a C. difficile

Un estudi dut a terme per l’equip clínic i investigador de l’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL sobre el tractament de la infecció per C.difficile, presentat en el Congrés Europeu de Microbiologia i Malalties Infeccioses ESCMID Global.

150 casos recurrents cada any de C. difficile a Catalunya es podrien tractar amb Trasplantament de Microbiota Fecal.

L’Hospital Universitari de Bellvitge fabrica càpsules liofilitzades de microbiota intestinal a partir de la femta de donants, un tractament oral eficaç en menys de 48 hores.

pastilla microbiota

Un estudi realitzat per l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), presentat al Congrés Europeu de Microbiologia i Malalties Infeccioses ESCMID Global, ha revelat una recuperació significativa de la diversitat de la microbiota fecal en la majoria dels casos d’infecció per Clostridiodes difficile tractats amb trasplantament de microbiota fecal (TMF).

 

“Aquests resultats són rellevants, ja que la infecció per C. difficile pot posar en risc la vida dels pacients, i aquests primers resultats sustenten l’ús del trasplantament de microbiota com una alternativa segura i eficaç”, segons la Dra. Daiana Guevara, coordinadora de la Unitat de Microbioma de l’HUB i investigadora de l’IDIBELL.

 

Els resultats es basen en la seqüenciació i de l’estudi posterior de la diversitat microbiana de mostres de donants i receptors de trasplantaments de microbiota fecal realitzats a l’Hospital de Bellvitge des de finals de novembre de 2021 a juny de 2022. Es va observar que les mostres fecals dels pacients amb infecció per C. difficile mostraven una baixa diversitat microbiana, en comparació amb les mostres de donants sans.

 

“La microbiota intestinal es composa de milions de microorganismes que desenvolupen una àmplia varietat de funcions beneficioses per a la salut. Factors externs com els hàbits alimentaris o el consum d’antibiòtics, entre altres, generen canvis en la microbiota habitual que poden desencadenar desequilibris que predisposin a infeccions gastrointestinals, com és la infecció per C. difficile, una de les primeres causes de diarrea associada a la cura de la salut”, segons explica la Dra. Guevara.

 

Són necessàries les donacions altruistes de femta

 

El trasplantament de microbiota fecal (TMF) és un procediment mèdic mitjançant el qual es transfereix la microbiota fecal d’un donant sa al tracte gastrointestinal d’un altre individu, a fi de conferir-li un benefici per a la seva salut.

 

L’Hospital de Bellvitge té una llarga trajectòria en l’ús del TMF per tractar infeccions de C. difficile –en concret, des de 2014-, arran de la qual va crear la Unitat de Microbioma i ha estat un dels dos promotors, junt amb l’Hospital Clínic, del Banc de Microbiota Fecal de Catalunya. De fet, l’HUB és l’únic centre de Catalunya que és capaç de fabricar càpsules liofilitzades de microbiota intestinal a partir de la femta de donants amb un microbioma intestinal sa. Aquest tractament oral és eficaç en menys de 48 hores.

 

Per tal de produir aquestes càpsules, són necessàries donacions altruistes de femta. Tres de cada quatre potencials donants són descartats en un procés de selecció molt exigent. Es descarten persones amb condicions com diabetis o obesitat, o qualsevol patologia crònica, així com els portadors de gèrmens multiresistents o patògens a la femta. La missió del Banc de Microbioma és accelerar aquests passos proporcionant de forma immediata mostres de femta congelades.

 

A més, aquestes mostres de femta també “permeten iniciar programes experimentals per explorar l’ús d’aquest trasplantament pioner en altres patologies i estudiar el microbioma humà, la comunitat de microorganismes variables que habita a l’aparell digestiu i a altres àrees del cos, amb tècniques de seqüenciació de nova generació (NGS)”, ha explicat la Dra. M. Ángeles Domínguez, cap del Servei de Microbiologia de l’HUB i del grup d’Epidemiologia de les infeccions bacterianes de l’IDIBELL.

 

“Aquestes tècniques revolucionaran el diagnòstic microbiològic clínic en els pròxims anys i probablement contribuiran de forma important a la medicina personalitzada del futur”, segons el Dr. Jordi Guardiola, cap del Servei d’Aparell Digestiu de l’HUB.

 

 

 

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

ENLLAÇOS RELACIONATS

Aquest projecte forma part del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial II (PECT-II) 4locaLHealth: Recerca, Innovació i Salut al territori a través de la medicina personalitzada – Ajuntament de L’Hospitalet, amb subvenció a càrrec de pressupost de l’Administració (fons del Programa operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020).

Comparteix a:

Scroll to Top