El Tàndem de l’IDIBELL i l’Institut Bellvitge consolida les seves activitats d’educació científica

  • El II Congrés de Biomedicina de la URIB ha tancat el curs 2023/24 del Tàndem amb una jornada dedicada a l’ètica en recerca i a les vacunes.
  • Es publica el 7è número de la revista Life&Science, amb una entrevista a la Dra. Anna Veiga i un reportatge sobre la petjada ecològica de la recerca.
Final de curs 23-24 Tàndem Foto notícia

El Tàndem educatiu que l’IDIBELL i l’Institut Bellvitge duen a terme des de 2017 ha tancat un nou curs escolar marcat per la incorporació de dues propostes singulars i per la consolidació de les seves activitats estructurals.

Amb la implicació del grup de recerca en Infeccions i càncer de l’IDIBELL, i de membres de la Unitat de Comunicació, l’alumnat de 1r de Batxillerat científic i de 2n de Batxillerat artístic ha dut a terme el projecte VacunAcció, que finalitzà amb la presentació de campanyes de conscienciació sobre els beneficis de la vacunació, pòsters informatius i de divulgació científica sobre les vacunes, i materials audiovisuals per contrarestar les notícies falses i els moviments antivacunes. Per altra banda, i amb l’acompanyament del mateix grup d’investigadores, els alumnes de 3r d’ESO van participar en la primera implementació de Papillomattack, un joc de cartes educatiu creat per divulgar el coneixement sobre el virus del papil·loma humà i els mètodes de prevenció de la seva infecció.

Al llarg del curs també s’han consolidat iniciatives recentment implementades, com la participació activa del Tàndem a l’sLHam de científiques de l’IDIBELL, que enguany es materialitzà amb les intervencions de l’alumna Ayesha Akhtar i de la professora Elvira Fernández, i la convocatòria, per segon any consecutiu, del concurs d’il·lustracions de Santa Jordina de la Ciència. De nou, la il·lustració guanyadora es convertí en una postal de felicitació de la diada, que fou entregada als treballadors de l’IDIBELL.

Vinculat a l’assignatura de Biomedicina de 1r de batxillerat, l’acte que va cloure el curs del Tàndem fou, precisament, la celebració, a les instal·lacions de l’IDIBELL, del II Congrés de Biomedicina de la URIB. Durant la jornada, l’alumnat de la matèria presentà els pòsters científics que realitzaren al llarg de tot el curs, fruit de la seva participació a VacunAcció o a la jornada de Ciència i ètica de la Fundació Grífols, entre d’altres. El congrés comptà amb una xerrada plenària de les investigadores Carla Roca i Sílvia Plans, i també amb la participació del col·lectiu d’estudiants predoctorals de l’IDIBELL i de l’alumnat de 4t d’ESO de l’itinerari científic.

Les activitats de més llarg recorregut del tàndem també han tingut continuïtat. La URIB dissenyà una nova pràctica de laboratori en format audiovisual, que inclou una entrevista al Dr. Josep Maria de Anta, especialista en anatomia del cor. El projecte Dones de Ciència del programa Aula L’H, realitzat per l’alumnat de 2n de Batxillerat artístic, ha retratat les investigadores Laura Costas, Meritxell Rovira i Concepció Soler. I els grups de 3r d’ESO, juntament amb alumnes de Batxillerat, s’han implicat en la creació del 7è número de la revista Life&Science. Entre d’altres, la revista conté una entrevista a la Dra. Anna Veiga sobre ètica en recerca, una a la investigadora Laura Asensio sobre el virus del Papil·loma, i un reportatge sobre la taula rodona que els grups de 3r d’ESO, en el marc del projecte ERASMUS+ Ens cuidem? compartiren amb els membres del Green Team de l’IDIBELL, i on es parlà de petjada ecològica i de com fer més sostenibles les nostres institucions.

Finalment, al llarg del curs, l’Institut Bellvitge ha participat activament en diverses activitats educatives i divulgatives de l’IDIBELL, com les organitzades en motiu de Sinergia, on l’alumnat organitzà un taller d’extracció d’ADN i visità les instal·lacions del centre; o en la jornada UniStem Day, adreçada als alumnes de 4t d’ESO de l’itinerari científic. Com és habitual, quatre alumnes de 1r de Batxillerat han iniciat el seu Treball de Recerca sota la cotutorització de dos investigadors de l’IDIBELL, el Dr. Andrés Méndez Lucas y la Dra. Antonella Consiglio, i aquest estiu faran estades formatives als seus respectius laboratoris.

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top