Neix el Green Team amb l’objectiu de reduir l’impacte ambiental de l’IDIBELL

  • Es forma l’IDIBELL Green Team, el grup de treball que té com a objectiu promoure una recerca més respectuosa amb el medi ambient.
  • El primer canvi que s’ha implementat és pujar la temperatura dels ultracongeladors a -70ºC per estalviar energia i allargar-ne la vida útil
SONY DSC

La comunitat científica hi està d’acord: el canvi climàtic és la major amenaça a la qual s’enfronta la humanitat. Milers de milions de persones n’estan patint les conseqüències en el seu dia a dia i els professionals sanitaris de tot el món ja estan veient els impactes que té sobre la salut humana.

En aquest sentit, tots en som corresponsables. Per exemple, sabem que la recerca científica té un important impacte ambiental: els laboratoris i els centres de processament de dades són les instal·lacions que, per unitat de superfície, requereixen més energia per funcionar. A més, els laboratoris també generen una gran quantitat de residus de plàstic – aproximadament 5,5 milions de tones de plàstic anuals a nivell global – i són grans consumidors d’aigua.

Arrel d’això, ja fa temps que han anat naixent multitud d’iniciatives a tot el món: sistemes d’acreditació de laboratoris sostenibles, organitzacions sense ànim de lucre que generen i comparteixen coneixement sobre aquest tema, comitès dins d’universitats i centres de recerca, i fins i tot concursos. I la quantitat d’entitats, persones i iniciatives amb aquesta missió només fa que augmentar.

Ara, i gràcies a la iniciativa d’unes quantes persones preocupades per l’emergència climàtica, ha nascut el Green Team de l’IDIBELL. El grup de treball inclou tant personal investigador com de suport científic i administratiu, promou que la recerca duta a terme a l’IDIBELL es faci de manera responsable amb el medi ambient i coherent amb l’evidència científica actual. Per això, l’objectiu del Green Team és implementar canvis que redueixin el consum d’aigua i energia i la generació de residus de l’Institut, conscienciar els seus membres i alinear-se amb les polítiques de sostenibilitat de centres de recerca de referència a nivell regional i internacional.

Després d’una formació específica en l’impacte ambiental del sector acadèmic, aquest grup de persones va decidir l’acció que donaria el tret de sortida al Green Team: augmentar la temperatura dels ultracongeladors de -80ºC a -70ºC. Això redueix un 30% el consum elèctric dels aparells i les seves emissions, a més d’allargar-ne el temps de vida i reduir avaries, en conjunt contribuint també a un estalvi econòmic. Canviar a -70ºC és una acció que s’ha dut a terme a molts altres laboratoris de tot el món i també d’altres centres de Catalunya amb resultats extremament positius. De moment, a l’IDIBELL s’ha executat la primera fase del canvi amb 10 congeladors, el qual comportarà cada any una disminució de 15,800 kWh d’electricitat i 4,2 tones de CO2eq, l’equivalent a gairebé 5 cases familiars.

A banda d’aquesta acció, aquest grup de treball també ha dut a terme altres activitats, com un taller de sostenibilitat dedicat a estudiants de secundària de l’INS Bellvitge o la participació a una taula rodona sobre el paper dels científics en l’emergència climàtica organitzada pel comitè predoctoral de l’ICFO. Algunes de les previsions pel futur son, a banda de seguir avançant per fases en el canvi de temperatura dels ultracongeladors, posar airejadors a totes les aixetes per estalviar aigua o penjar etiquetes de conscienciació amb dades de l’empremta ambiental dels diferents equips.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top