M. Carolina Florian, investigadora pionera en cèl·lules mare, destacada a la revista Nature

La Professora d’Investigació ICREA de l’IDIBELL va demostrar recentment com “hackejar” el sistema immunològic per frenar l’envelliment.

NO14-ICREA-Florian-Imatge-noti-1024x576

M. Carolina Florian, líder del grup de recerca en Envelliment de cèl·lules mare de l’IDIBELL, ha estat destacada en la reconeguda revista Nature per les seves innovadores contribucions al camp de la ciència de l’envelliment. Sota el títol “Hackejar el sistema immunològic podria alentir l’envelliment: així és com es fa“, la guardonada escriptora Alison Abbott destaca el treball del Dr. Florian en la intersecció entre la investigació amb cèl·lules mare i l’envelliment saludable.

En aquest sentit, la professora d’investigació ICREA italiana va demostrar recentment els efectes transformadors de les intervencions amb cèl·lules mare per revertir el deteriorament relacionat amb l’edat. Al centrar-se en la correcció de l’organització de les proteïnes dins de les cèl·lules mare, la seva investigació ha donat lloc a resultats notables, inclòs el rejoveniment de ratolins ancians i la preservació de la seua vitalitat.

Un element central de la recerca de la Dra. Florian és el seu reconeixement del paper fonamental que exerceix el sistema immunològic en el procés d’envelliment. Les seves troballes il·luminen la intrincada interacció entre les cèl·lules mare i la funció immune, proporcionant informació valuosa que pot informar possibles intervencions destinades a alentir o revertir el procés de l’envelliment.

M. Carolina va obtenir el seu Màster en Ciències en Biotecnologia Farmacèutica i el seu Ph.D. en Endocrinologia a la Universitat de Milà, Itàlia. Va realitzar la seva formació postdoctoral en Biologia de Cèl·lules Mare Hematopoètiques a la Universitat d’Ulm, Alemanya. El 2020 es va incorporar al Programa de Medicina Regenerativa de l’IDIBELL per muntar el seu propi grup de recerca.

En els últims anys, la seva investigació ha desafiat el concepte que l’envelliment és un procés irreversible. El seu equip investiga el paper de l’epigenètica i el microambient de les cèl·lules mare com a motor de l’envelliment de les cèl·lules mare somàtiques. L’objectiu és definir les possibilitats per abordar l’envelliment i rejovenir funcionalment les cèl·lules mare i els teixits, i fins i tot estendre la vida útil i la salut. Per perseguir aquests objectius de recerca pioners, l’equip de Florian combina diverses tecnologies d’avantguarda, unint el coneixement de camps científics interdisciplinaris.

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

ENLLAÇOS RELACIONATS

Hacking the immune system could slow ageing – here’s how. Abbott A. Nature. 2024 May;629(8011):276-278. doi: 10.1038/d41586-024-01274-3.

Comparteix a:

Scroll to Top