La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu beca a Alexandra Pons, del grup de recerca BIO-HEART

Gràcies a l’ajuda, la investigadora de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge podrà fer una estada de recerca a l’Hospital Royal Brompton de Londres.

Alexandra Pons_web

La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu ha atorgat tres beques per a estades curtes d’investigació biomèdica en centres de prestigi a l’estranger, entre les quals destaca l’ajuda a Alexandra Pons de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) – Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) per anar a l’Hospital Royal Brompton de Londres. Els altres dos premiats han sigut el Jean-Baptiste Guichard de l’Hospital Clínic Barcelona i Maria Inmaculada Villanueva de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

 

Diagnòstic precoç de cardiotoxicitat en pacients oncològics

 

Alexandra Pons és metgessa especialista en insuficiència cardíaca i oncocardiologia al Servei de Cardiologia del HUB i la Unitat de Cardiooncologia de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i investigadora al Grup de Recerca en Malalties Cardiovasculars (BIO-HEART) de l’IDIBELL. Actualment, està duent a terme el doctorat a la Universitat de Barcelona (UB).

 

Pons ha escollit fer una estada de nou mesos a l’Hospital Royal Brompton a Londres, del Servei Nacional de Salut britànic (NHS), per dur a terme el projecte Clinical impact of early detection of cardiotoxicity using Fast Strain-Encoded Cardiac Magnetic Resonance in cancer patients undergoing chemotherapy.

 

Hi ha diversos tractaments oncològics que poden ser tòxics per al miocardi i provocar disfunció ventricular i insuficiència cardíaca als pacients. L’objectiu del projecte becat per la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu és saber si l’strain miocàrdic (MyoStrain) en la ressonància magnètica cardíaca (RMc) és un bon mètode per diagnosticar en etapes inicials i monitoritzar la cardiotoxicitat dels pacients amb càncer.

 

“Sabem que la RMc és una bona eina per al diagnòstic i la monitorització de la cardiotoxicitat, amb un augment de sensibilitat respecte l’ecocardiografia. Si podem demostrar que l’ús de MyoStrain en la RMc és capaç de diagnosticar la cardiotoxicitat en fases subclíniques, serà un gran avenç ja que permetrà iniciar un tractament cardioprotector de forma precoç amb un probable impacte positiu en el pronòstic dels pacients”, explica el Dr. Josep Comín, cap del grup BIO-HEART i mentor d’Alexandra Pons.

 

“Al finalitzar la residència en cardiologia m’he centrat en el camp de la cardiooncologia amb el desig de millorar el pronòstic dels pacients amb càncer i participar en el desenvolupament científic present i futur d’aquest camp en expansió. La Beca Daniel Bravo és una oportunitat única de col·laborar amb un centre pioner” remarca Alexandra Pons.

 

El mentor de la investigadora catalana a l’Hospital Royal Brompton serà el Dr. Alexander Lyon, cardiòleg consultor honorari i director de la Unitat d’Investigació Biomèdica Cardiovascular de l’Hospital Royal Brompton.

 

Les altres dues beques s’han atorgat al Dr. Jean-Baptiste Guichard, electrofisiòleg cardíac i investigador postdoctoral a la Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Clínic, que realitzarà la seva estada a l’Imperial College London; i a l’enginyera en física i computació biomèdica Maria Inmaculada Villanueva, del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF, que farà una estada de quatre mesos al Departament de Química, Materials i Enginyeria Química de la Universitat Politecnico di Milano.

 

 

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top