S’estima que entre el 10% i el 17% de la població mundial es veu afectada per l’ús problemàtic d’Internet i els adolescents són especialment vulnerables als seus efectes perjudicials sobre la salut i benestar individual i social. De fet, se sap que una sèrie de comportaments en línia com ara els jocs, els jocs d’atzar, la compra, la visualització de pornografia, les xarxes socials, el “ciberassetjament” i la “cibercondria” causen problemes a les persones afectades i a les seves famílies a causa de la pèrdua de control sobre l’activitat en línia. Per abordar això, s’ha iniciat un nou estudi que utilitza tecnologia intel·ligent per millora la salut mental i combatre la creixent presència de l’ús problemàtic d’Internet.
El projecte BootStrRaP (Boosting Societal Adaptation and Mental Health in a Rapidly Digitalizing Post-Pandemic Europe) està liderat per la Dra Naomi Fineberg, professora de la Universitat de Hertfordshire al Regne Unit, també coordinadora científica, i el Dr Jose Manuel Menchón, cap del grup de recerca en psiquiatria de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge, que coordina la seva implantació a Europa. Té com a objectiu abordar els riscos de l’ús problemàtic d’Internet per part dels joves i ajudar els pares, tutors, professors i professionals de la salut a identificar els riscos i entendre com poden provocar danys o problemes de salut. El projecte, que s’executa a 14 països, utilitza una aplicació mòbil per investigar els hàbits quotidians en línia dels joves. Aquests participaran directament en la creació de l’aplicació i també en el procés de recerca.
Com explica el Dr Menchón, “reclutem milers d’adolescents a través de les escoles d’Europa per explorar com utilitzen Internet i com això es relaciona amb el seu benestar. A continuació formulem directrius per a un ús més saludable d’Internet i determinem com els canvis de comportament poden reduir els riscos i prevenir el desenvolupament de problemes amb l’ús d’Internet”, i assenyala “Pretenem oferir recomanacions polítiques globals per abordar l’ús problemàtic d’Internet basant-nos en evidències científiques sòlides”.
BootStRaP està finançat pel programa Horizon Europe, el programa Regne Unit Recerca i Innovació i la Secretaria d’Estat Suïssa d’Educació, Recerca i Innovació, i està coordinat per l’Institut Català de la Salut.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).