La Fundació hna premia un projecte de la Dra Povedano sobre biomarcadors per a la detecció de l’ELA

Ahir es va celebrar la cerimònia de lliurament de la quarta edició dels Premis Recerca Científica de Salut de Fundació hna, que enguany s’ha centrat en l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), una malaltia neurodegenerativa sense cura i amb poques eines diagnòstiques.

Fhna-IV-Premios Investigacion-cientifica

La quarta edició del Premi Recerca Científica de Salut de Fundació hna s’ha tancat amb la cerimònia de lliurament de premis als projectes guardonats. El jurat va atorgar el primer premi, dotat amb 100.000 euros, al projecte “Caracterització de les vies moleculars subjacents en l’espectre patològic ELA-DFT en base a l’expressió fenotípica: nous biomarcadors”, liderat per Mónica Povedano Panadés, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i coordinadora de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB). El segon premi, dotat amb 50.000 euros, ha estat per a Ivonne Jericó Pascual, de la Fundació Miguel Servet (FMS) -Navarrabiomed.

 

Ahir, a Madrid, va tenir lloc l’esdeveniment en què van participar les investigadores guardonades, Povedano Panadés i Jericó Pascual, les quals van agrair el reconeixement i van valorar la contribució de Fundació hna a l’avanç de la recerca; així com representants de la fundació. Durant l’acte es va projectar un vídeo amb testimonis de persones diagnosticades d’ELA agraint l’impuls a la investigació d’aquesta malaltia.

 

El projecte té una durada de dos anys i pretén caracteritzar fenotípicament els pacients, però també endofenotípicament mitjançant biomarcadors “que ens ajudin a estratificar i poder arribar realment a una medicina personalitzada. Els biomarcadors que trobem els validarem amb models animals per tal que siguin útils per als pacients”, afirma la Dra. Mònica Povedano. Afegeix que aquesta estratificació és important “perquè després del temps que portem amb assajos clínics sense resultats positius, no creiem que les dianes terapèutiques siguin errònies, sinó que probablement no estem categoritzant bé els pacients”.

 

Aquesta edició del Premi Recerca Científica de Salut de Fundació hna havia rebut 10 candidatures. La convocatòria tenia com a objecte la investigació sobre biomarcadors per a la detecció primerenca de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). Ja en la passada edició el Premi es va centrar en biomarcadors, en aquella ocasió de la malaltia d’Alzheimer. Els biomarcadors són substàncies que es poden mesurar, i amb això ser utilitzades com a indicadors d’un procés biològic (normal, patogènic o de resposta a un tractament).

 

Aquesta és la segona ocasió en què el Premi d’Investigació Científica de Salut de Fundació hna se centra en l’Esclerosi Lateral Amiotròfica, malaltia que ja es va abordar en la primera convocatòria dels guardons, llançada el 2020 i on és necessària una contínua investigació per aconseguir combatre-la. Aquests premis s’emmarquen en els objectius de Fundació hna, entre els quals hi ha la promoció de la recerca en els camps de la medicina i la salut.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top