La reutilització de medicaments: noves oportunitats per als pacients oncològics

  • L’abordatge computacional del reaprofitament de fàrmacs prediu que un significatiu percentatge del 14 % del pacients podrien tractar-se amb teràpies ja aprovades
Albert Antolin Repurposing

Els professionals de l’oncologia mèdica s’afronten sovint al repte de tractar pacients amb càncer avançat que no responen als tractaments habituals i s’han quedat sense opcions terapèutiques aprovades. Per superar aquest escull d’una manera més ràpida, investigadors d’arreu del món avancen en la recerca de la reutilització de medicaments prèviament aprovats per a una altra indicació, i els resultats que s’obtenen ja estan accelerant, a dia d’avui, la seva aplicació en oncologia. El fet, precisament, de tractar-se de fàrmacs ja aprovats porta implícit que la seva seguretat ja és coneguda, i això en facilita el desenvolupament per a una nova indicació.

Un treball recent co-liderat pel Dr. Albert Antolín, investigador del programa Oncobell de l’IDIBELL i del programa ProCure de l’ICO, i pel Dr. Malaka Ameratunga, del Department d’oncologia mèdica del The Alfred Hospital i la Monash University de Melbourne (Australià), ha demostrat que l’estratègia combinada de l’anàlisi de biomarcadors dels pacients i la cerca computacional de fàrmacs reutilitzables permet identificar teràpies aplicables a pacients que a dia d’avui no tindrien tractament.

Els resultats de la seva recerca, publicats a la revista Clinical and Translational Medicine, s’han obtingut mitjançant la seqüenciació genòmica de nova generació d’un total de 94 pacients, amb l’objectiu d’analitzar-ne diversos biomarcadors. D’aquests, l’abordatge computacional del reaprofitament de fàrmacs prediu que un significatiu percentatge del 14 % podrien tractar-se amb teràpies ja aprovades per la Food and Drug Administration (FDA) i que actualment s’apliquen a malalties diferents.

Tot i que serà necessària la realització d’estudis addicionals que ho confirmin, l’enfocament computacional de reutilització de fàrmacs pot ajudar a identificar de forma precisa nous tractaments per a pacients amb càncer que no responen a les teràpies estàndard, la qual cosa acceleraria l’ampliació de les indicacions aprovades d’aquests medicaments per beneficiar un nombre major de pacients.

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

 

Scroll to Top