La Dra. Meritxell Rovira, guardonada amb el premi “CRIS de Excelencia” per estudiar el càncer de pàncrees

La científica de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona liderarà un projecte destinat a identificar nous marcadors de detecció precoç i a desenvolupar estratègies de medicina personalitzada per aquesta malaltia.

El reconeixement que atorga la Fundació CRIS Contra el Càncer té per objectiu afavorir i consolidar la carrera d’investigadors amb una dotació de fins a 1.250.000 euros per candidat i una durada de 5 anys.

En aquesta convocatòria s’han concedit ajudes per valor de 11,4 milions d’euros per aconseguir que els avenços en la investigació tinguin un major abast i repercuteixin en els tractaments que reben els pacients.

foto web

La Dra. Meritxell Rovira, líder del grup de Regeneració del Pàncrees de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona, ha rebut el premi “CRIS de Excelencia” de la Fundació CRIS contra el càncer, una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu recaptar fons per a la investigació oncològica.. El seu projecte examinarà la heterogeneïtat cel·lular del pàncrees per entendre millor el desenvolupament del carcinoma ductal pancreàtic (PDAC), una malaltia amb una taxa de supervivència a 5 anys per sota del 10% i sense mètodes de detecció precoç o tractaments eficaços.

La cerimònia d’entrega es va celebrar ahir a Madrid, en el marc del simpòsium científic celebrat en el Dia de la Ciència CRIS 2024, sota el lema “Dibuixant el futur del càncer: Transformant la detecció del càncer amb tecnologies avançades”. Entre altres autoritats, a la jornada van participar la ministra de Sanitat, Mónica García, i la presidenta de la Fundació CRIS contra el càncer, Lola Manterola, així com experts nacionals i internacionals de renom.

“Rebre aquest suport de la Fundació CRIS contra el Càncer és un gran honor”, va assenyalar la Dra. Rovira, que va rebre el guardó de mans del secretari d’Estat de Ciència, Innovació  i Universitats, Juan Cruz.  “Aquest finançament m’ofereix l’oportunitat de dur a terme un projecte ambiciós amb el potencial de canviar el pronòstic d’una malaltia que, lamentablement, actualment té un impacte molt negatiu a les persones a les que se’ls hi diagnostica”, detalla la Dra. Rovira, especialitzada en llinatges cel·lulars i càncer de pàncrees i també investigadora Ramon i Cajal de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut.

Enguany, el Programa “CRIS de Excel·lència” , que implica una dotació de fins a 1.250.000 euros per a un projecte amb una durada de 5 anys, també va distingir el Dr. César Serrano, del Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO).

 

No tots els càncers de pàncrees són iguals

Entendre com comença el PDAC, un subtipus de càncer de pàncrees, és essencial per trobar millors formes de tractar-lo. En aquest sentit, recentment, l’equip de la Dra. Rovira ha descobert que els tumors s’originen a partir de diferents tipus de cèl·lules, el que pot explicar per què alguns tumors són més agressius que d’altres. Ara, els investigadors de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona profunditzaran en aquest anàlisi per trobar nous gens que puguin ajudar a detectar i tractar el càncer de pàncrees de manera més eficaç.

A través de tècniques genòmiques d’última generació, els científics analitzaran mostres de pàncrees tant de ratolins com de persones que pateixen la malaltia. Aquestes dades es contrastaran amb les dades clíniques i la informació sobre progressió del desenvolupament dels tumors per poder identificar biomarcadors de diagnòstic precoç específics i potencials noves estratègies terapèutiques, oferint esperança als pacients i les seves famílies. “Aquesta proposta vol omplir el buit principal en la detecció i el tractament del PDAC per aconseguir un impacte positiu en l’àmbit clínic”, afirma la Dra. Rovira.

Graduada en Biologia a la Universitat de Barcelona, la Dra. Rovira aviat s’especialitzà en el desenvolupament pancreàtic. Durant la seva carrera ha realitzat investigacions pioneres sobre la diferenciació de cèl·lules mare embrionàries i la seva relació amb el càncer, la qual cosa ha donat lloc a publicacions significatives. Des del 2019 lidera el laboratori de Regeneració del Pàncrees de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona, obtenint reconeixement i finançament importants, com el prestigiós premi L’Oréal-UNESCO o una ajuda CaixaResearch d’Investigació en Salut de la Fundació ”la Caixa”.

 

Un motor del progrés en la recerca en oncologia

La Fundació CRIS contra el Càncer és una entitat benèfica formada per la societat civil, amb l’objectiu de recaptar fons per a la investigació oncològica. La seva missió és garantir que tothom tingui accés als tractaments més avançats de manera justa i equitativa.

Des de la seva creació fa 13 anys, la fundació ha invertit 50 milions d’euros, dels quals 39 milions només en els últims 5 anys. A més, s’ha compromès a assolir una inversió de 80 milions en els propers 5 anys. A nivell global, més de 7.700 pacients es beneficien directament dels assajos clínics recolzats per CRIS, i es preveu que els avenços en investigació beneficiïn fins a 11 milions de pacients.

La seva presidenta, Lola Manterola, explica: “A la Fundació CRIS contra el càncer treballem per curar el càncer a través de la investigació perquè tots els pacients tinguem una altra oportunitat. Si treballem tots junts, governs estatals i autonòmics, societat civil, augmentem la inversió en investigació i desenvolupament i promovem la col·laboració publicoprivada, aconseguirem trobar solucions que curin el càncer.”

 

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top