8M: Cada 8 minuts mor una dona per malaltia cardiovascular

  • Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en dones a Espanya, però continuen estant infradiagnosticades.
  • És necessari intensificar la recerca per corregir el biaix de gènere en medicina.

 

WEB

Aquest 8M, l’IDIBELL vol posar el focus en les malalties cardiovasculars en les dones. Les malalties cardiovasculars són considerades la primera causa de mort en dones a Espanya, per davant del càncer de mama. De fet, s’estima que a l’estat cada 8 minuts mor una dona per malaltia cardiovascular. Tot i així, aquest tipus d’afectacions continuen estant infradiagnosticades per un cúmul de factors que evidencien l’existència d’un biaix de gènere en medicina que encara ha de superar-se.

La inespecificitat en el diagnòstic es manté com un dels esculls més significatius, i l’infart de miocardi n’és un exemple paradigmàtic. La manifestació clínica dels infarts en dones és lleugerament diferent a la d’ells i presenten símptomes addicionals, com ara nàusees, mal de cap i sensació de mareig, que són més intensos que en homes. La desconeixença d’aquestes diferències i l’existència de símptomes acompanyants compliquen i endarrereixen el diagnòstic, ja que no s’identifica el problema i es confon sovint amb quadres d’ansietat o estrès. A part, s’ha vist que les dones tendeixen a minimitzar els símptomes i triguen més a anar a l’hospital, arribant-hi quan ja estan en insuficiència cardíaca. En conjunt, tot això fa que rebin el tractament molt més tard del normal.

Part del desconeixement de la patologia cardiovascular femenina es deu a una manca de recerca d’aquestes malalties en dones. Als anys 90, es va veure que existia un biaix inconscient en els programes d’investigació i els assajos clínics, que tendien a reclutar cohorts conformades íntegrament per homes i assumien que els resultats es podrien extrapolar a les dones. Aquest biaix s’ha anat corregint en els últims anys, però en el camp de la prevenció encara falta posar l’accent en l’estudi de factors de risc particularment importants per les dones (com ho serien la diabetis gestacional, els parts prematurs o la menopausa).

Per tot això, és necessari potenciar la recerca biomèdica de patologia cardiovascular en dones, entrenar els professionals en la identificació i diferenciació dels símptomes en unes i altres, i donar més importància a símptomes de malalties cardiovasculars que normalment es relacionen amb l’estrès o l’ansietat. En aquest sentit, no només cal incidir en els professionals, sinó que també és clau promocionar l’autocura i el reconeixement d’aquests símptomes entre les dones per afavorir que acudeixin a l’hospital abans i es pugui prevenir el seu empitjorament.

Precisament, aquest focus en la prevenció és el que segueix el grup de Recerca en Malalties Cardiovasculars (BIO-HEART) de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge que, entre altres, treballa en la implementació d’eines d’intel·ligència artificial per desenvolupar estratègies preventives integradores per a malalties cardiovasculars. En l’àmbit de la correcció del biaix de gènere, les investigadores de l’IDIBELL i l’HUB Cristina Enjuanes i Oona Meroño lideren un projecte, finançat per La Marató de 3Cat, que aborda les diferències de gènere en l’accés de les dones als programes de rehabilitació després d’una síndrome coronària aguda. Aquest estudi ajudarà a dissenyar estratègies personalitzades per tal que les dones tinguin un accés equitatiu a intervencions terapèutiques de les que ara queden, sovint, excloses.

 

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top