Nova eina d’aprenentatge automàtic que prediu l’evolució dels pacients de TOC

El Servei de Psiquiatria de l’HUB i el grup de recerca de Psiquiatria i Salut Mental de l’IDIBELL han realitzat el primer estudi que relaciona informació clínica amb pronòstic a llarg termini mitjançant machine learning.

Dos terços dels pacients són resistents als tractaments estandarditzats i l’aprenentatge automàtic podria contribuir a personalitzar-los.

Estudi Dr Segalas_240202_06

La Unitat de TOC del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i el grup de Psiquiatria i Salut Mental de l’IDIBELL han impulsat el primer estudi que construeix un model de pronòstic a llarg termini, basat en machine learning, dels pacients de Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC). Ho ha fet gràcies al seguiment de pacients del centre durant més d’una dècada, el que suposa un pas endavant en l’especialitat: “És un model d’aprenentatge automàtic que permet predir l’evolució dels pacients amb TOC, a través de les variables clíniques i de rendiment neuropsicològic recollides des de l’inici del seguiment” destaca el Dr. Cinto Segalàs, especialista de l’HUB i l’IDIBELL, i investigador principal de l’estudi.

 

La recerca, publicada al Journal of Affective Disorders, també mostra que dos terços dels pacients són resistents als tractaments estandarditzats, com ara a la medicació, la teràpia cognitiva conductual o la psicocirurgia. Segons els investigadors, aquests resultats reforcen la idea que el TOC és una malaltia crònica. En aquest context, l’aprenentatge automàtic podria contribuir a propiciar una teràpia més personalitzada.

 

En els darrers temps existeix un interès creixent en el machine learning, un subcamp de la intel·ligència artificial, per examinar conjunts de dades i crear models per fer prediccions o prendre decisions aprenent de les dades. En l’àmbit de la psiquiatria, s’ha utilitzat per al diagnòstic de malalties, prediccions de tractament o la detecció de biomarcadors potencials. Alguns estudis que utilitzen l’aprenentatge automàtic ja s’han realitzat en el TOC per predir la remissió dels símptomes i els intents de suïcidi.

 

La mostra de l’estudi ha estat de 134 persones, 60 pacients de la Unitat de TOC de l’Hospital de Bellvitge i 74 voluntaris. Tot i que els investigadors emplacen a ampliar la mostra i disposar d’algorismes encara més fiables, sostenen que l’aprenentatge automàtic podria predir els resultats dels pacients de TOC a llarg termini utilitzant únicament la informació clínica i cognitiva bàsica.

 

El TOC, la “malaltia del dubte”

Les persones que pateixen Trastorn Obsessiu Compulsiu presenten pensaments, imatges o impulsos no desitjats (obsessions) que provoquen comportaments o accions mentals repetitives (compulsions). Aquestes obsessions i compulsions, així com les conductes evitatives, impacten en les activitats de la vida quotidiana, causant-los un gran patiment emocional. Aproximadament, un 2% de la població general desenvolupa un TOC, i no se’n coneix una causa específica, tot i que intervenen factors genètics i ambientals. La Unitat de TOC del Servei de Psiquiatria de l’HUB és referent en recerca sobre aquest trastorn en l’àmbit internacional i segueix fent recerca per millorar la qualitat de vida de les persones que ho pateixen.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

ENLLAÇOS RELACIONATS

Article de referència:

Cognitive and clinical predictors of a long-term course in obsessive compulsive disorder: A machine learning approach in a prospective cohort study. Segalàs C, Cernadas E, Puialto M, Fernández-Delgado M, Arrojo M, Bertolin S, Real E, Menchón JM, Carracedo A, Tubío-Fungueiriño M, Alonso P, Fernández-Prieto M. J Affect Disord. 2024 Jan 19;350:648-655. doi: 10.1016/j.jad.2024.01.157. Online ahead of print.

Comparteix a:

Scroll to Top