Maria Molina, nova directora científica de l’IDIBELL

El Patronat ha aprovat el nomenament de la Dra. Maria Molina com a nova Directora Científica de l’IDIBELL.

20221201 Maria Molina_2a1

La Dra. Molina és cap del grup de recerca en Pneumologia de l’IDIBELL i responsable de la Unitat Funcional d’Interstici Pulmonar del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB). També és professora associada de la Universitat de Barcelona (UB).

Va llicenciar-se en Medicina a la UB, s’especialitzà en pneumologia, i posteriorment es va subespecialitzar en malalties pulmonars intersticials difuses i va realitzar una estada post-doctoral de biociència a la Michigan State University. L’any 2008 s’integrà a l’IDIBELL i a l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) on, des de llavors, dirigeix el laboratori de Pneumologia.

Actualment lidera, entre d’altres, el projecte de Medicina de Precisió PRECISION-ILD, que pretén millorar el diagnòstic precoç i el tractament personalitzat de les malalties pulmonars intersticials mitjançant la recerca de biomarcadors útils i l’aplicació de tècniques d’interpretació de dades basades en la intel·ligència artificial i el modelatge computacional.

La seva recerca sobre el sistema de proteïnes renina-angiotensina en el procés de fibrosi al pulmó va tenir una gran rellevància, que es va fer més evident durant la pandèmia de COVID-19 en descobrir-se que el dany pulmonar causat per la infecció del virus SARS-CoV-2 transcorria a través de la ECA-2. També ha estudiat la relació entre la reparació pulmonar i la llargada dels telòmers, i els seus resultats han resultat claus a l’hora de traslladar l’anàlisi genètica a la pràctica clínica. A dia d’avui, ha publicat més de 200 articles, dels quals consta com a primera o darrera autora en més de 50, acumula prop de 10.000 cites i té un factor h de 37. Són destacables les seves fites d’investigació translacional amb impacte a la pràctica clínica, i la seva capacitat de treball en xarxa nacional i internacional, multidisciplinar i multinivell, que l’han portat a dirigir científicament el CIBER de Malalties Respiratòries des de 2023.

La nova Directora substituirà el Dr. Fernando Fernández Aranda, que ha estat Director Científic de l’IDIBELL des del 2021, i a qui els membres del patronat han agraït la seva tasca i dedicació durant aquests anys. El Dr. Fernández Aranda ha contribuït decididament en la internacionalització de l’Institut i en la consecució de fons competitius internacionals. En clau interna, ha impulsat l’actualització i la millora de normatives de funcionament de l’IDIBELL.

 

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top