Generen un model de ratolí que permetrà estudiar la progressió d’un tipus de la leucèmia i buscar tractaments més eficaços

  • El model s’ha creat injectant cèl·lules tumorals d’un pacient en un ratolí per imitar la transformació de la leucèmia a una forma més agressiva, permetent conèixer l’evolució real de la malaltia i poder testar nous tractaments.
placa2

La leucèmia limfàtica crònica es caracteritza per la proliferació de cèl·lules B del sistema immunitari. Tot i que sol ser un tipus de leucèmia indolent, entre el 5% i el 10% dels pacients acaben desenvolupant un limfoma més agressiu i amb mal pronòstic. Aquest procés s’anomena la transformació de Richter.

Ara, un equip del Clínic-IDIBAPS amb la participació de l’IDIBELL ha generat un model de ratolí que recrea aquesta transformació i que permetrà buscar nous tractaments per aquests pacients, que en aquests moments disposen de poques opcions terapèutiques. El grup investigador ha presentat tots els detalls d’aquest nou model únic a la revista científica Leukemia.

Per generar el model, han injectat cèl·lules d’un pacient amb leucèmia limfàtica crònica a un ratolí. Aquest tipus de models s’anomenen xenoinjerts derivats de pacients, i és el primer descrit en el que a partir de cèl·lules d’un pacient amb leucèmia limfàtica crònica es genera un model de transformació de Richter, recapitulant el que passa en el pacient mesos després. Segonse els investigadors, aquest descobriment és una eina primordial per entendre aquesta transformació i buscar noves teràpies més efectives.

Un tractament prometedor

Les anàlisis moleculars que s’han pogut realitzar gràcies a aquest nou model han desvelat que, un cop desenvolupada la transformació de Richter, les cèl·lules del limfoma mostren una alta fosforilació oxidativa i una baixa senyalització del receptor de les cèl·lules B, el que explicaria la resistència a certs tractaments que desenvolupen molts pacients.

Arran d’aquests resultats, els investigadors van testar si la inhibició de la fosforilació oxidativa podia aturar o alentir l’evolució del limfoma. Els resultats obtinguts, tan en cèl·lules en cultiu com en un model de ratolí, són prometedors, ja que es mostra una reducció significativa de la proliferació de les cèl·lules tumorals.

 

Aquest projecte ha estat finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, pels Fons de Desenvolupament Regional Europeus, pel programa CERCA, el CIBERONC, el Ministeri d’Universitats, i les ajudes de l’American Association for Cancer Research, la European Hematology Association, i la Lady Tata Memorial Trust.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top