L’oli d’oliva és un dels aliments principals de la dieta mediterrània. A més, tant la dieta mediterrània com l’oli d’oliva són rics en components beneficiosos per a la salut i cada cop hi ha més evidència de que podrien millorar factors relacionats amb l’obesitat. No obstant, a dia d’avui no estava clarament estudiada la relació entre la dieta mediterrània, l’oli d’oliva, la microbiota intestinal, i els càncers relacionats amb l’obesitat.
Un nou estudi publicat a la revista científica ‘Seminars in Cancer Biology’ realitzat per un equip d’investigadors/es del grup de recerca en Nutrició i Càncer de l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia, amb la col·laboració de l’equip d’alimentació i salut del centre científic i tecnològic basc AZTI, ofereix una rellevant revisió i actualització de dades que demostra com els hàbits alimentaris podrien jugar un paper clau en la prevenció dels càncers, i la relació entre l’obesitat i el risc de tenir diversos tipus de càncers com poden ser el d’endometri, el d’esòfag, el de ronyó, el de còlon i recta, el de pàncrees, el de fetge, entre d’altres.
La dieta mediterrània i l’oli d’oliva, eines per a prevenir el càncer
En aquest estudi s’han examinat les evidències epidemiològiques que relacionen la dieta mediterrània i l’oli d’oliva amb els càncers relacionats amb l’obesitat, així com els mecanismes biològics i de la microbiota intestinal que podrien explicar aquesta connexió. Els resultats suggereixen que l’adhesió a aquests hàbits alimentaris tenen un impacte positiu en la prevenció dels càncers aereodigestius, gastrointestinals, i ginecològics.
De fet, s’ha pogut observar que en alguns càncers, sobretot els gastrointestinals, el desequilibri en la microbiota intestinal està present i, aquest fet, produeix una inflamació i una producció alterada de metabòlits que pot contribuir a una acceleració del procés de carcinogènesis. Per la investigadora de l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge i autora que ha liderat l’estudi, Marta Farràs, “tant els estudis in vitro com els clínics demostren que la dieta mediterrània i l’oli d’oliva poden modificar la composició de la microbiota intestinal i els seus mecanismes i, per tant, la modulació d’aquesta microbiota a través de la dieta podria jugar un paper important en la prevenció i el tractament dels càncers relacionats amb l’obesitat”.