Un estudi demostra el risc per a la salut de fumar al cotxe

  • En aquest treball en què ha participat l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) s’han analitzat les concentracions de nicotina a l’aire, així com de la cotinina i nitrosamines específiques del tabac a la pols dels vehicles.
NO091 - E Fdz_Tabac cotxe - Imatge noti

Un estudi transversal recent dóna resultats alarmants sobre l’exposició al fum de tabac en automòbils a Espanya i al Regne Unit. El fum ambiental del tabac és altament perjudicial per a la salut de persones no fumadores, especialment quan es troben en vehicles tancats, segons una investigació coordinada des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) amb la participació del Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa (CIBER), de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) publicada a la revista Environmental Research.

El fum ambiental del tabac és el que exhala una persona quan fuma i és inhalat per persones properes que no estan fumant. Els riscos per a la salut dels qui estan exposats al fum ambiental del tabac en automòbils són molt més grans que en altres àrees interiors, encara que els períodes d’exposició solen ser curts. Els resultats de la investigació, duta a terme en el marc del projecte TackSHS i liderada per Mª José López, investigadora principal de l’àrea d’Epidemiologia i Salut Pública del CIBER (CIBERESP) i de l’ASPB, posen de manifest que hi ha un clar perill per a la salut de les persones no fumadores, especialment per a la infància, quan es permet fumar a l’interior del vehicle.

L’estudi va reclutar una mostra de conductors a Espanya i al Regne Unit i és la primera investigació a Europa que monitoritza l’exposició al fum ambiental i residual del tabac a vehicles privats de persones fumadores i no fumadores.

Dels 45 automòbils analitzats, es va trobar que les concentracions de nicotina a l’aire, un indicador de l’exposició al fum del tabac, van ser preocupantment elevades en vehicles de persones fumadores. A més, es va descobrir també altes concentracions de compostos de fum residual del tabac, un terme més recent que es refereix als residus i les partícules tòxiques que queden a les superfícies dels cotxes i la pols, després que el fum del tabac s’hagi dissipat.

L’estudi va revelar que les concentracions de tots els compostos de fum residual a automòbils on els conductors van informar que fumaven a l’interior eren fins a sis vegades superiors a les dels cotxes de no fumadors. Per part seva, la comunitat científica constata que les persones no fumadores que estan exposades de forma quotidiana al fum del tabac tenen fins a un 20% més de risc de càncer de pulmó i un 25% més de risc d’infart.

Els autors de l’estudi assenyalen que ”l’estudi evidencia la necessitat d’una consciència pública més gran sobre els riscos del fum de tabac en vehicles, i volem també destacar la importància d’implementar mesures regulatòries efectives per protegir la salut dels no fumadors, especialment de menors”.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top