Un de cada tres homes a tot el món està infectat amb el virus del papil·loma humà genital

NO082 - L Bruni_Lancet GH - Imatge noti

Un estudi liderat pel grup de recerca en Infeccions i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), en el que també hi ha participat l’Organització Mundial de la Salut (OMS), mostra que gairebé 1 de cada 3 homes de 15 anys o més està infectat amb almenys un tipus de virus del papil·loma humà genital (VPH) i 1 de cada 5 està infectat amb un o més dels que són coneguts com d’alt risc o oncogènics. Aquestes estimacions mostren que els homes sovint presenten infeccions genitals per VPH i emfatitzen la importància d’incorporar-los en les estratègies  per controlar la infecció per VPH i reduir la incidència de malalties relacionades en els homes i també en les dones.

L’estudi, publicat a la revista The Lancet Global Health, amb una revisió sistemàtica i un meta-anàlisis ha avaluat la prevalença de la infecció genital per VPH en la població masculina general a partir d’estudis publicats entre gener de 1995 i juny de 2022. La prevalença global és del 31% per a qualsevol tipus de VPH i del 21% pels  VPH d’alt risc. El VPH-16 és el genotip més prevalent (5%) seguit del VPH-6 (4%). La prevalença del virus és més alta en adults joves, amb un pic entre els 25 i els 29 anys que s’estabilitza o disminueix lleugerament després.

La majoria de les infeccions per VPH en homes i dones són asimptomàtiques i transitòries, però en alguns casos quan el sistema immunitari no pot eliminar la infecció, aquesta pot provocar càncer. Cada any al món, més de 340.000 dones moren de càncer de coll uterí, del qual el VPH n’és causa necessària. En els homes, la infecció pel VPH tendeix a manifestar-se a través de berrugues anogenitals, que poden causar morbiditat i augmenten les taxes de transmissió del VPH. El 90% de les berrugues anogenitals estan causades pels VPH-6 i VPH-11. Les infeccions per VPH també s’associen amb càncers de penis, anal i d’orofaringe, que solen estar relacionats amb el VPH-16. L’Agència Internacional per a la Recerca del Càncer va estimar que hi va haver uns 69.400 casos de càncer en homes causats pel VPH el 2018.

Aquest estudi global sobre la prevalença de la infecció genital per VPH entre els homes suggereix que la prevalença és alta i que continua sent alta al llarg de tota la vida sexual. És important incorporar els homes en les estratègies de prevenció del VPH per reduir la morbiditat i mortalitat relacionada amb aquest virus en homes i, finalment, aconseguir l’eliminació del càncer de coll uterí i altres malalties relacionades“, explica la Dra. Laia Bruni, investigadora principal de l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia, i líder del projecte.

Text adaptat de l’Organització Mundial de la Salut (enllaç)

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top