Un nou fàrmac neuroprotector mostra uns bons resultats preliminars per a l’ictus isquèmic

  • Segons els resultats de l’estudi APRIL, en que han participat l’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL, ApTOLL ha mostrat una bona seguretat en 151 pacients d’ictus isquèmic agut.
  • El treball també destaca que els resultats preliminars d’eficàcia mostren que el fàrmac redueix significativament la mortalitat i la discapacitat funcional a llarg termini.
PCardona

La prestigiosa revista científica JAMA Neurology ha publicat resultats positius d’un assaig clínic denominat APRIL, que ha avaluat l’efecte d’un innovador fàrmac neuroprotector anomenat ApTOLL en combinació amb un tractament endovascular en pacients amb ictus isquèmic agut.

L’estudi ha demostrat que l’administració de l’ApTOLL dins de les 6 hores posteriors a l’ictus, juntament amb el tractament endovascular, és segura i ben tolerada. A més, els pacients que van rebre ApTOLL van mostrar una reducció significativa de la mortalitat (del 18% al 5%) i una millora en la funcionalitat als 90 dies en comparació amb els pacients que van rebre un placebo.

El Dr. Pere Cardona, director de la Unitat d’Ictus de l’Hospital Universitari de Bellvitge i investigador principal del grup de Malalties Neurològiques i Neurogenètica de l’IDIBELL, ha destacat la importància d’aquests resultats: “ApTOLL és el primer fàrmac neuroprotector que ha mostrat una gran eficàcia i seguretat en la fase aguda de l’ictus greu. Això fa que sigui un candidat prometedor per a estudis futurs en entorns hospitalaris i prehospitalaris”.

L’estudi APRIL s’ha realitzat a 14 centres de referència en ictus a Espanya i França i va incloure 151 pacients que van ser aleatoritzats per rebre ApTOLL o un placebo abans de la trombectomia, sent el criteri principal de valoració la seguretat determinada per la mort, l’hemorràgia intracranial simptomàtica, els accidents cerebrovascular maligne i recurrent. També es van avaluar el volum de l’infart i la gravetat dels símptomes a les 72 hores i la discapacitat als 90 dies.

L’ictus és una malaltia greu que afectarà 1 de cada 4 adults més grans de 25 anys al llarg de la seva vida, i l’ictus isquèmic agut és la forma més comuna. Malgrat els tractaments de reperfusió, molts pacients segueixen desenvolupant discapacitats importants. Per això, l’ApTOLL sorgeix com una esperança prometedora com a fàrmac neuroprotector per millorar els resultats de l’ictus en combinació amb altres tractaments. A més, és important destacar que l’ApTOLL ja compta amb la designació de medicament prioritari de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), reconeixent la seva importància potencial en el camp mèdic.

ENLLAÇOS RELACIONATS

Safety and Efficacy of ApTOLL in Patients with Ischemic Stroke Undergoing Endovascular Treatment. Hernández-Jiménez M, Abad-Santos F, Cotgreave I, Gallego J, Jilma B, Flores A, Govin T, Vivancos J, Hernández-Pérez M, Molina C, Montaner J, Casariego J, Dalsgaard M, Liebeskind D, Cobo E, Castellanos M, Cardona Portela P, Masjuán J, Moniche F, Tembl J, Terceño Izaga M, Arenillas J, Callejas P, Olivot J, Calviere L, Henon H, Mazighi M, Piñeiro D, Pugliese M, González V, Moro M, Garcia-Tornel A, Lizasoain I, Ribó M. JAMA Neurology, 2023.

Comparteix a:

Scroll to Top