Un estudi conclou que l’atenció integrada territorial de les persones amb insuficiència cardíaca redueix l’impacte de la desigualtat socioeconòmica

L’Hospital de Bellvitge, l’Atenció Primària i l’IDIBELL ha analitzat els casos de més de 77.500 pacients d’insuficiència cardíaca a Catalunya entre 2015 i 2019.

3-Umico.jpg_1803496871

Diferents estudis han mostrat que existeix una relació entre els indicadors socioeconòmics i la permanència de pacients en programes d’atenció de malalties cròniques, fet que pot impactar en la disminució de la seva esperança de vida o un augment de les hospitalitzacions. Ara, amb aquest treball, l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), juntament amb el Grup de Recerca en Malalties Cardiovasculars (BIO-HEART) de l’IDIBELL, ha estat el primer centre en avaluar l’impacte de l’estatus socioeconòmic en l’efectivitat de programes globals d’insuficiència cardíaca. Segons l’anàlisi retrospectiva dels casos de 77.500 persones amb insuficiència cardíaca donades d’alta a Catalunya entre 2015 i 2019, la implementació de programes multidisciplinaris i que integren atenció primària i hospitalària comporta beneficis independentment del nivell socioeconòmic dels pacients.

 

Per portar a terme l’estudi, els casos dels pacients estudiats han estat dividits en dos grans grups: els tractats al HUB i les persones ateses a la resta d’àrees assistencials catalanes. De forma global, els resultats de l’estudi indiquen que durant el període de consolidació de la Unitat Multidisciplinària d’Insuficiència Cardíaca Comunitària del HUB (anys 2018-2019) s’ha registrat una reducció significativa dels reingressos i les morts relacionades directament amb la insuficiència cardíaca entre els pacients de la unitat en relació a la resta de pacients catalans.

 

Atenent a l’efecte concret de les desigualtats socioeconòmiques, l’estudi mostra una reducció de la mortalitat en els nivells baix i molt baix a l’àrea HUB en relació a la resta del territori. De la mateixa forma, el risc de mort, que és menor entre les persones dels estrats alt o molt alt, també veu accentuada aquesta tendència entre les persones amb insuficiència cardíaca tractades pel HUB en comparació amb la resta de Catalunya.

 

Tal i com resumeix el Dr. Josep Comín, cap de l’Àrea de Malalties del Cor del HUB, “amb aquest estudi hem demostrat, d’una banda que les desigualtats socioeconòmiques són un predictor de l’evolució de pacients amb insuficiència cardíaca, i d’altra que la implementació d’un programa d’abordatge de la insuficiència cardíaca basat en un model en que recursos hospitalaris i d’atenció primària s’integren optimitza el control de la malaltia, independentment de la situació socioeconòmica de cada persona”.

ENLLAÇOS RELACIONATS

Article de referència:

Population-based evaluation of the impact of socioeconomic status on clinical outcomes in patients with heart failure in integrated care settings. Cristina Capdevila Aguilera, Emili Vela Vallespín, Montse Clèries Escayola, Sergi Yun Viladomat, Coral Fernández Solana, Laia Alcober Morte, David Monterde Prat, Encarna Hidalgo Quirós, Esther Calero Molina, Núria José Bazán, Pedro Moliner Borja, Jordi Piera Jiménez, Marta Ruiz Muñoz, Xavier Corbella Virós, Santiago Jiménez Marrero, Alberto Garay Melero, Raúl Ramos Polo, Lidia Alcoberro Torres, Alexandra Pons Riverola, Cristina Enjuanes Grau, Josep Comín Colet

Comparteix a:

Scroll to Top