Un biomarcador d’imatge pot ajudar a comprendre i tractar millor l’esclerosi múltiple progressiva

NO088 - Biomarcador EM - Imatge noti

Un treball de recerca liderat per neuroradiòlegs i neuròlegs de l’IDIBELL, l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut de Diagnòstic per la Imatge ha identificat un nou biomarcador de ressonància magnètica. Aquest biomarcador permetria detectar amb precisió focus d’inflamació cerebral crònica, associats a la forma progressiva de l’esclerosi múltiple.

La investigació, publicada aquest mes de juny a la prestigiosa revista European Radiology, és el primer fruit d’una nova línia de col·laboració entre el Servei de Radiodiagnòstic i la Unitat d’Esclerosi Múltiple – EMXarxa de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Aquesta col·laboració té com a objectiu fer recerca a nivell d’imatge en esclerosi múltiple.

En aquest estudi, liderat pel neuroradiòleg i investigador de l’IDIBELL Pablo Naval Baudín, s’analitzen  les característiques de les lesions de substància blanca cerebral anomenades phase rim lesions (lesions de ribet de paramagnètic). Aquestes lesions es consideren potencials biomarcadors de la forma progressiva de la malaltia, però la seva detecció és complexa i requereix de tècniques avançades de imatge que no sempre estan disponibles i que són difícils de quantificar de manera objectiva.

Gràcies a les dades clíniques aportades pels neuròlegs i l’anàlisi feta pels radiòlegs de les exploracions a pacients amb aquesta lesió i a pacients amb altres lesions, s’ha determinat que l’ús d’imatges ponderades en T1 tridimensional –un tipus d’imatge de ressonància magnètica estàndard i àmpliament accessible– permet detectar les phase-rim lesions i quantificar-les d’una manera relativament senzilla i objectiva.

Aquesta descoberta obre la porta a estudiar el seu ús com a biomarcadors d’ús senzill per detectar precoçment la forma progressiva de la malaltia i per millorar-ne els tractaments.

Els pacients que pateixen la forma progressiva de l’esclerosi múltiple no aconsegueixen el control i la remissió dels brots i van desenvolupant una discapacitat greu al llarg dels anys. Fins fa poc no hi havia teràpies efectives per a ells, però recentment han aparegut tractaments que fan que treballs de recerca com aquest tinguin una gran importància.

Els resultats apuntats per l’estudi i la seva aplicació clínica s’hauran de confirmar i desenvolupar amb posteriors investigacions.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top