Nous avenços en l’anàlisi dels mecanismes que expliquen el paper dual de TGF-beta en carcinoma hepatocel·lular

Els resultats posen de manifest que una proteïna, la NADPH oxidasa NOX4, que havia estat descrita com a mediadora de la mort cel·lular induïda per TGF-beta, també participa en la resposta pro-tumorogènica a aquest factor, concretament mitjançant la seva capacitat pro-migratòria e invasiva.

L’estudi publicat a la revista Redox Biology per investigadors d’IDIBELL-CIBEREHD podria obrir la porta a noves opcions de tractament i enfocaments personalitzats per als pacients de càncer de fetge.

IMG-20220919-WA0002

Una investigació liderada pel grup de TGF-Beta i Càncer de l’IDIBELL ha disseccionat el paper de la proteïna NOX4 en la resposta al TGF-beta, un dels factors que controla l’avenç del carcinoma hepatocel·lular, el tipus més comú de càncer de fetge.

 

L’equip dirigit per la Dra. Isabel Fabregat, investigadora de l’IDIBELL i CIBEREHD, ha demostrat que NOX4 és necessari per frenar el creixement de les cèl·lules canceroses en resposta a TGF-beta, com a part de les accions supressores de tumors d’aquest factor. No obstant això, en contra del que s’esperava, el pronòstic dels pacients que expressen alts nivells de NOX4 i TGF-beta és menys favorable, cosa que suggereix que aquesta proteïna en certs contextos també pot promoure accions pro-tumorogèniques. Davant d’aquest fet, els autors van aprofundir en el paper de NOX4 en resposta a TGF-beta demostrant que NOX4 també intervé en la seva capacitat per induir migració i invasió, a través de la regulació del citoesquelet cel·lular.

 

“Les nostres troballes proporcionen una visió més profunda de com NOX4 i TGF-beta interactuen en el càncer de fetge. Això podria obrir la porta a noves opcions de tractament i enfocaments personalitzats per als pacients”, afirma la Dra. Fabregat. I segueix: “NOX4 ajuda a controlar el creixement del tumor, però també és necessari perquè les cèl·lules canceroses es moguin i s’estenguin”.

 

El treball s’ha realitzat en el context d’una col·laboració dins del CIBEREHD, amb el grup de la Dra. M. Luz Martínez-Chantar (CIC Biogune, Biscaia), i una col·laboració internacional amb el grup del Dr. Gianluigi Giannelli (IRCCS Saverio De Bellis Research Hospital, Bari), i ha comptat amb el suport de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) i de l’Agència Estatal de Recerca (MICINN).

 

El carcinoma hepatocel·lular és una de les neoplàsies malignes més mortals a tot el món a causa de la seva alta taxa de recurrència, alt potencial metastàtic i resistència als medicaments. Per aquest motiu, els resultats d’aquesta investigació són molt valuosos per a una comprensió millor i eventualment una lluita més efectiva contra aquesta malaltia.

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top