Nova col·laboració amb Blue Zone studio per a la creació d’una aplicació de monitoratge dels pacients amb TOC

  • L’aplicació permetrà fer seguiment en temps real, que combinat amb estudis de neuroimatge, permetrà identificar nous biomarcadors per predir l’evolució de la malaltia.
  • El desenvolupament de l’aplicació s’engloba dins d’un projecte finançat per La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio on participen l’IDIBELL, l’Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital Clínic de Barcelona i la Universitat de Barcelona.
NO067 - C Soriano_App TOC - Imatge noti

Tot i que es disposa de teràpies farmacològiques i psicològiques efectives per a tractar el Trastorn Obsessivocompulsiu (TOC), el pronòstic de la malaltia a llarg termini continua essent debatut, per aquest motiu resulta fonamental identificar factors que ajudin a predir la seva evolució.

Un equip de científics del grup de recerca en Psiquiatria i Salut Mental de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha creat una col·laboració amb l’empresa Blue Zone Digital Studio per a desenvolupar una aplicació mòbil que permeti fer seguiment dels pacients amb TOC. Això ajudaria a identificar nous biomarcadors predictors de l’evolució de la malaltia a llarg termini.

El desenvolupament d’aquesta aplicació s’emmarca dins d’un projecte de recerca finançat amb gairebé 400.000 euros per La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio en el que hi participen: l’IDIBELL, l’Hospital de Bellvitge, Hospital Clínic de Barcelona i la Universitat de Barcelona.

L’aplicació inclou cinc preguntes que els pacients, o els seus cuidadors en el cas dels infants, han de respondre aproximadament un cop a la setmana. Les preguntes resumeixen cinc característiques de la malaltia com per exemple si han estat molt pendents dels símptomes obsessius, o bé, si han invertit molt de temps en aquests símptomes.

Gràcies al seguiment a través de l’aplicació, l’equip mèdic podrà conèixer en temps real l’evolució dels pacients: si milloren, empitjoren o es mantenen estables. A més, aquest seguiment es complementarà amb un estudi en neuroimatge per desentrellar quins canvis en el cervell han estat responsables d’aquella evolució.

A llarg termini, que els pacients puguin fer el seu propi seguiment a través de l’aplicació ens pot ajudar a identificar el moment exacte que un tractament comença a funcionar o no, -comenta el Dr. Carles Soriano, investigador principal a l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona i un dels coordinadors del projecte- i ens permet complementar-ho amb altres proves que ens desvelin biomarcadors predictors de l’evolució“.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top