Descriuen els mecanismes que controlen la transició de les cèl·lules mare intestinals de fetals a adultes

crèdit: Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Medicine

El procés pel qual es formen els òrgans, passant d’un estat immadur a un completament madur i funcional, és extremadament complex i desconegut, encara hi ha molts mecanismes cel·lulars i moleculars que controlen el procés que són desconeguts. En el cas de l’intestí, això implica adquirir la capacitat de digerir i absorbir els nutrients, procés controlat molecularment per factors de transcripció específics. Aquests factors de transcripció són els responsables d’activar i desactivar els gens que codifiquen proteïnes que permeten a les cèl·lules transitar entre cèl·lules mare fetals o adultes i cèl·lules diferenciades.

Desentrellar el funcionament de determinats factors de transcripció en la formació de l’intestí ha estat l’objectiu de l’equip del Professor Kim Bak Jensen, de la Novo Nordisk Foundation of Stem Cell Medicine (reNEW), en el que també hi ha participat el Dr. Jordi Guiu, cap del grup de recerca en Plasticitat i Regeneració Cel·lular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i del Programa de Translació Clínica de Medicina Regenerativa de Catalunya (P-CMR[C]). Ara els seus resultats es presenten en dos articles publicats a la revista científica Science Advances.

En els dos estudis publicats, l’equip científic utilitza com a model l’organoid d’intestí, una estructura tridimensional similars a miniintestins creada al laboratori a partir de cèl·lules mare. Gràcies a la utilització de diferents aproximacions moleculars demostren la utilitat dels models d’organoids per identificar els factors que regulen el destí cel·lular, i revela que els factors de transcripció SMARCA4 i SMARCC1 eviten la diferenciació precoç de les cèl·lules mare durant el desenvolupament intestinal. A més, identifiquen l’activitat transcripcional de la proteïna YAP com a principal reguladora de l’estat fetal immadur.

El Dr. Jordi Guiu explica: “Entendre la transició d’un òrgan immadur a un òrgan madur ens podria ajudar a conèixer com podem entrenar cèl·lules cultivades al laboratori per transitar en diferents estadis de maduresa. Aquest coneixement en última instància ajudaria a generar teràpies cel·lulars, per exemple, mitjançant la producció de cèl·lules epitelials al laboratori que es podrien trasplantar a pacients amb ulceres intestinals com poden ser el pacients amb la malaltia de Chron, o pacients tractats amb radioteràpia a la cavitat abdominal, entre d’altres defectes epitelials“.

Crèdit imatge: Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Medicine

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top