Un nou tractament pel càncer de pulmó eleva la supervivència i podria beneficiar a més de 6.000 pacients a l’any

  • La revista científica ‘New England Journal of Medicine’ ha publicat els resultats de l’estudi NADIM II que confirma el gran benefici de la quimio-immunoteràpia amb nivolumab abans d’operar tumors localment avançats i que es consolida a nivell mundial com estàndard de tractament.
  • Un 36,8% dels pacients que reben aquest nou tractament aconsegueixen una desaparició complerta del tumor, davant el 6,9%. A més, un 85% dels pacients sobreviuen dos anys després d’haver rebut quimio-immunoteràpia abans de la cirurgia davant al 63% que rep quimioteràpia sola abans de la cirurgia.
  • L’estudi NADIM II, liderat pel Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) i amb la participació de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), ha estat pioner a nivell internacional en iniciar un canvi de paradigma per tractar el càncer de pulmó en estadis inicials que eleva la supervivència.
NP13 - E Nadal_NADIMII - Imatge noti

L’estudi NADIM II aconsegueix consolidar un nou estàndard de tractament per al càncer de pulmó inicial que suposa un augment del 20% en la supervivència i que pot arribar a beneficiar a més de 6.000 pacients a l’any arreu de l’Estat. Els resultats d’aquest estudi, liderats pel Grup Espanyol de Càncer de Pulmó i que ha estat publicats a la revista científica New England Journal of Medicine, ratifiquen el gran benefici de la quimio-immunoteràpia amb nivolumab abans d’operar els tumors de pulmó en estadi III.

L’estudi ha comptat amb la participació de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta.

Pel president del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó i primer autor de l’estudi, Mariano Provencio, “Aquest estudi ha obert la porta a un canvi global en el tractament dels pacients amb càncer de pulmó precoç, ja que en l’actualitat només un 30% d’aquests pacients sobreviuen als 5 anys. Amb l’esquema NADIM aquest percentatge podria arribar al 70%. Més de 6.000 pacients podrien beneficiar-se de millores en la resposta al tractament i la supervivència cada any a l’Estat”.

Per la seva banda, el cap del grup de recerca en càncer de pulmò de l’IDIBELL i de l’ICO i vocal de la Junta del GECP, Ernest Nadal, “aquesta nova modalitat de tractament basada en quimioteràpia més immunoteràpia és capaç de fer desaparèixer completament les cèl·lules tumorals tant del tumor com de les metàstasis que afecten els ganglis limfàtics regionals. Això, que abans era un fet anecdòtic amb la quimioteràpia, ara s’aconsegueix en un 37% dels pacients que tenen unes possibilitats altíssimes d’estar completament curats. Els pacients en què no s’arriba a erradicar la malaltia però que reben la combinació també es beneficien clarament d’aquesta estratègia perquè assoleixen una major supervivència”.

 

Més respostes al tractament i més pacients operats

Els resultats del NADIM II obren una porta a augmentar el percentatge de pacients que aconsegueixen una remissió complerta del tumor a llarg termini. En aquest sentits, les dades mostren que un 36,8% dels pacients aconsegueixen una reducció complerta del tumor, davant al 6,9% que ho fa amb l’enfoc tradicional d’aplicar el tractament després de la cirurgia.

També és molt clara la millora en la supervivència, un 20% superior, ja que amb la quimio-immunoteràpia  abans de la cirurgia un 85% dels pacients sobreviuen dos anys després d’haver realitzat el tractament davant al 63% que ho fa amb l’enfoc tradicional d’aplicar el tractament després.

Aquest enfoc, a més, permetria elevar el nombre de pacients que finalment poden ser operats: el 93% dels pacients del grup de teràpia combinada es van sotmetre a cirurgia després de tractament, en comparació amb el 69% en el grup de control.

 

Sobre els estudis NADIM

Aquest grup de recerca independent, format per 620 especialistes multidisciplinaris de tot l’Estat, va ser pioner l’any 2019 en iniciar un estudi dels beneficis que podria reportar aquesta estratègia terapèutica amb el seu estudi NADIM. NADIM, un estudi pilot en 46 pacients, va ser la primera recerca a nivell mundial que va analitzar els beneficis (viabilitat, seguretat, eficàcia i supervivència) d’administrar quimio-immunoteràpia abans de la cirurgia a pacients amb càncer de pulmó en estadis inicials o localment avançats.

Els resultats es van publicar l’any 2020 a la revista The Lancet Oncology. A partir d’aquets estudi pilot, el GECP va llençar el NADIM II, on existien dues branques de tractament que comparen l’estàndard davant a la teràpia combinada de quimio-immunoteràpia. Les troballes presentades validen els resultats inicials i suposen un canvi de paradigma. L’estudi NADIM II va reclutar 86 pacients procedents de vint centres hospitalaris diferents d’arreu e l’Estat.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top