L’Institut Català d’Oncologia i l’IDIBELL lideren el Projecte PIECES destinat a implementar intervencions en l’àmbit de la prevenció del càncer

Finançat per la Unió Europea el projecte té com objectiu desenvolupar, avaluar i difondre un marc metodològic d’implementació per al càncer conegut com ‘el Kit d’Implementació Integrada’ en sis factors de risc, com són el tabac, l’alcohol, l’exposició solar, el virus del papil·loma humà, la nutrició i l’activitat física.

FzOTuTuXwAAszHk

Es posa en marxa el ‘Projecte PIECES’ liderat des de l’Institut Català d’Oncologia i l’IDIBELL, i finançat per la Unió Europea amb més de 7,7 milions d’euros a través de les convocatòries ‘Horizon’. Aquesta innovadora iniciativa té com objectiu desenvolupar, avaluar i difondre un marc metodològic d’implementació per al càncer conegut com ‘el Kit d’Implementació Integrada’ en sis factors de risc modificables, com són el tabac, l’alcohol, l’exposició solar, el virus del papil·loma humà, la nutrició i l’activitat física.

 

La reunió d’inici de projecte, celebrada a Barcelona els 22 i 23 de juny, ha estat dirigida pel coordinador del projecte i cap de la Unitat de Control del Tabac de l’ICO i l’IDIBELL, Esteve Fernández, i la coordinadora científica i adjunta a la Unitat de Control del Tabac, Cristina Martinez, amb la col·laboració de la gestora de projecte i investigadora de l’IDIBELL, Clara Mercader. En la trobada s’han reunit un consorci de 15 membres de diversos països amb antecedents socioculturals diferents i amb una població diana de 77,7 milions d’habitants. Entre els socis, destaca la participació de Jordi Piera, cap del grup de Digitalització per la Sostenibilitat del Sistema de Salut (DS3) de l’IDIBELL.

 

 

Què és el ‘Projecte PIECES’?

 

Davant l’elevada i creixent càrrega global del càncer, la implementació de programes efectius de prevenció primària del càncer és crucial. No obstant, molts programes basats en evidència que han demostrat efectivitat en entorns controlats solen afrontar dificultats quan s’implementen en entorns del món real

 

El Projecte PIECES té com objectiu principal proporcionar un procés sistemàtic basat en l’evidència a través d’una eina digital que faciliti la identificació, selecció i adaptació de programes de PCP, així com el desenvolupament d’estratègies d’implementació basades en l’evidència que abordin les barreres i limitacions locals.

 

Aquesta eina crearà un repositori integral de programes de PCP, juntament amb altres materials, per adaptar aquests programes a les necessitats i limitacions culturals locals dels futurs implementadors. Per garantir l’èxit del projecte, es durà a terme un estudi comparatiu de casos en múltiples llocs per avaluar i optimitzar els resultats de la implementació. A més, es realitzarà una avaluació realista en profunditat que emprarà diverses teories sociològiques per proporcionar informació sobre els processos mitjançant els quals s’aconsegueixen aquests resultats.

 

Scroll to Top