La vida en pausa, el càncer de mama explicat sense tabús

  • El 2019, a la Maria del Valle li van diagnosticar un càncer de mama. En el llibre “La vida en pausa” explica el seu procés sense sentimentalismes, de manera clara i directa.
  • Una part dels beneficis obtinguts de la venda del llibre aniran destinats a la recerca del càncer de mama de l’IDIBEL i l’ICO.
NO045 - La vida en pausa - Imatge noti

A finals del 2019 la Maria va ser diagnosticada de càncer de mama i en aquell moment el seu món es va aturar. La notícia va coincidir amb el seu 50è aniversari, i després de l’impacte inicial, tal com ella relata, va “recollir tots els trossos en què s’havia trencat i va crear una versió acceptable d’ella mateixa per encarar el càncer“.

Ara l’experiència de la Maria del Valle amb el càncer s’ha convertit en un llibre titulat “La vida en pausa” on explica sense artificis ni tabús el seu procés. L’objectiu del llibre és ajudar a altres persones explicant la seva història de manera clara i directa, ja que, tal com ella mateixa explica, el que més la va ajudar va ser parlar amb altres persones que estiguessin passant pel mateix i poder compartir vivències.

El llibre també vol ajudar donant una part dels seus beneficis a la recerca biomèdica. Durant la presentació de llibre, la Maria va conèixer a la Dra. Catalina Falo, investigadora i oncòloga de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO). La doctora li va parlar de la recerca que estaven fent en nous tractaments específics per a cada tipus de càncer de mama, amb la qual cosa la Maria va decidir posar el seu granet de sorra i destinar els beneficis a aquest projecte. “La investigació és l’eina més poderosa que tenim per lluitar contra el càncer i poder salvar vides – declara l’autora del llibre -. Cal invertir en recerca per potenciar la prevenció i buscar nous tractaments més eficaços i amb menys efectes secundaris“.

 

La vida en pausa

La vida en pausa” va començar sent un dietari on la Maria apuntava els símptomes que tenia durant la setmana per poder-ho comentar amb l’oncòleg a la visita. No obstant, la seva vocació d’escriptora i periodista va fer que aquell dietari de mica en mica s’anés ampliant i es convertís en el que és ara, un diari on es relata el dia a dia amb el càncer: les sessions a l’Hospital, els canvis físics, la gestió de les emocions i la cerca de forces i motivació per afrontar-ho tot plegat.

En el llibre la Maria parla sense embuts de tot el procés. Des de la ira inicial per un diagnòstic que la converteix en pacient de càncer, on el llenguatge és més dur i les emocions es viuen a flor de pell. Passant per tot el procés de tractaments, proves i visites mèdiques que la fan anar acceptant la malaltia. La Maria es va anant empoderant i va fent créixer la seva autoestima.

Però, no comptava amb un contratemps imprevisible. Quan comença a tenir el control, irromp un virus que provoca una pandèmia i col·lapsa el sistema sanitari. En el llibre explica com el confinament li permet estar més temps amb la seva família, però també com la confusió general i els canvis de protocol li aporten noves incerteses amb les quals també ha hagut de lidiar.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top