Es presenta la “Simfonia dels herois”, un projecte musical solidari per aconseguir fons per fer recerca en càncer cerebral

  • Liderat pel cap de Neurocirurgia de l’HUB i investigador de l’IDIBELL, el Dr. Gabarrós, qui ha compost una cançó per a 9 pacients músics amateurs que ell mateix va operar, així com el cant coral que dona títol al projecte.
  • Amb un disc, un concert solidari i un documental es transmetrà la idea de reconeixement a l’esforç de superació dels pacients i alhora d’esperança per la supervivència al llarg dels anys.
  • El concert solidari i presentació del disc tindrà lloc aquest 11 de maig, amb l’actuació de pacients i familiars acompanyats dalt l’escenari d’artistes com Ramon Mirabet, Gerard Quintana, Marina Rosell, Estopa, Antonio Orozco o el baixista Carles Benavent, amb la col·laboració de Mark Knopfler, el Mago Pop i Judit Neddermann, que també apadrinen cançons.
    Les 500 entrades del concert solidari estan exhaurides, però es poden fer aportacions econòmiques a la Fila Zero.
presentació Simfonia dels Herois2

A més de ser cap de Servei de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), el Dr. Andreu Gabarrós és compositor, lletrista, teclista i vocalista de la banda de rock Dorigen. A títol personal, ha impulsat la “Simfonia dels Herois”, un projecte solidari amb la participació de pacients-músics professionals i amateurs que ell mateix ha intervingut de lesions cerebrals amb un triple objectiu: fer un reconeixement al seu esforç de superació, enviar un missatge d’esperança sobre la supervivència dels pacients, i alhora recaptar fons per fer recerca en l’àmbit mundial sobre tumors cerebrals.

Bellvitge és un centre expert en tècniques prequirúrgiques i quirúrgiques que permeten preservar l’àrea del llenguatge durant la cirurgia dels tumors cerebrals, un factor essencial per evitar dèficits neurològics permanents i amb impacte en la qualitat de vida dels pacients. En pacients que tenen afició per la música o que són músics, s’identifiquen prèviament les àreesdel cervell quan canta o toca un instrument. Durant la intervenció, se’ls fa parlar i/o tocar el seu instrument per intentar preservar aquestes àrees.

Nou d’aquests pacients-músics van inspirar el Dr. Gabarrós, que va composar una cançó per a cadascun d’ells i va adaptar cada peça a l’instrument que tocava, convidant-los a participar en un projecte discogràfic solidari. Per tancar el disc, ha escollit la cançó coral “Simfonia dels herois”, que dona nom al projecte i on hi participen tots.

Segons el Dr. Gabarrós, “el projecte té un missatge d’humanitzar la medicina, de posar en valor el vincle entre medicina, música i la relació entre metge i pacient”. Durant la presentació de la iniciativa solidària, el neurocirurgià s’ha referit a un dels somnis que voldria aconseguir amb aquest projecte: “aconseguir fons per coordinar-nos diversos centres punters i competir a nivell internacional des de Barcelona amb recerca que faci possible eradicar el càncer cerebral”.

En aquest sentit, Mercè Carulla, pacient que ha participat en el projecte posant la veu i la interpretació de la viola en una de les cançons, ha afegit: “aquesta causa és important perquè ens cal més recerca per prevenir i trobar un tractament definitiu del càncer”. Per la seva part, Clara Sánchez, vídua de Fernando Quiñones, un dels nous pacients col·laboradors però que malauradament no ha pogut viure fins al concert, ha recordat “la il·lusió i les ganes” que va posar en la gravació del seu tema: “per a ell va ser fantàstic participar-hi, i si gràcies a la música i la recerca es pot allargar el temps per a aquests pacients, serà el millor llegat possible”.

“No només ens donen confiança, sinó que els professionals sanitaris ens regalen temps, no només quan estem malalts, també als familiars”, en paraules del cantant Ramon Mirabet, fill de Ramon Mirabet, trombetista professional que va traspassar l’any passat 17 anys després de ser intervingut pel Dr. Gabarrós per un tumor cerebral i pacient-músic que va col·laborar en el projecte. “Aquest projecte encara em segueix regalant temps amb el meu pare, em sento com un pacient més”, ha recordat amb emotivitat durant l’acte de presentació.

 

Col·laboració altruista de músics de primer nivell

El pròxim dijous 11 de maig, a les 20:00 hores, el Teatre Joventut de l’Hospitalet acollirà el concert-presentació del disc de la Simfonia dels Herois amb finalitats solidàries, l’import de les entrades del qual es destinarà íntegrament a la recerca en tumors cerebrals. Les entrades del concert estan exhaurides, però es pot fer una aportació econòmica al projecte mitjançant l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL): https://dona.idibell.cat/simfoniaherois

Aquesta serà una vetllada molt especial que comptarà amb l’actuació dels pacients i el grup Dorigen, però també amb artistes reconeguts que cantaran en directe amb ells i/o apadrinaran alguna de les cançons. Tal i com ha insistit el cantant i compositor Antonio Orozco, que com la resta d’artistes participa de forma totalment altruista a la iniciativa, “donar suport a la recerca és responsabilitat de tothom”. “Si el Dr. Gabarrós, que salva vides al quiròfan i dedica el poc temps que li queda a fer arribar a tothom amb la música la importància de la recerca, tots hauríem d’aportar el nostre gra de sorra per fer-ho possible”, ha sigut contundent Orozco.

A més d’Antonio Orozco i Ramon Mirabet fill, Manu Guix, Marina Rosell, Estopa, Gerard Quintana i el baixista Carles Benavent seran dalt l’escenari en un acte presentat per Jordi Hurtado. A més, també hi participen Mark Knopfler, Antonio Díaz “el Mago Pop” i Judit Neddermann. Durant el concert, s’emetran algunes imatges en exclusiva del documental i el mateix esdeveniment es filmarà com a part final d’aquesta peça. Està previst que s’estreni al mes de setembre.

La Simfonia dels Herois és un projecte alineat amb l’estratègia “Arts in Health” de l’Institut Català de la Salut. Aquesta és una àmplia i creixent disciplina acadèmica i un camp de pràctica dedicat a utilitzar el poder de les arts i la cultura per millorar la salut i el benestar de les persones.

Scroll to Top