Una ajuda de la Fundació “la Caixa” permet a Albert Antolín instal·lar la seva recerca a l’IDIBELL

  • Ahir es va celebrar la cerimònia d’entrega de les beques de la Fundació “la Caixa”. El Dr. Albert Antolín, investigador principal de l’IDIBELL i l’ICO, va rebre una ajuda Junior Leader per a desenvolupar noves estratègies basades en el Big Data i la intel·ligència artificial per al disseny de fàrmacs contra el càncer que previnguin la resistència als medicaments.
NO036 - A Antolin_La Caixa - Imatge noti

Les ajudes Junior Leader de La Fundació “la Caixa” van destinades a investigadors excel·lents perquè duguin a terme els seus projectes en universitats i centres de recerca d’Espanya i Portugal. Aquest programa potencia la carrera científica independent com a opció de futur professional i fomenta la innovació i el lideratge. D’entre les 557 sol·licituds rebudes, el Dr. Albert Antolín ha estat un dels 40 seleccionats, el que li ha permès establir-se a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) com investigador principal del grup de recerca en càncer de mama.

El programa de beques de la Fundació “la Caixa” és un dels més importants dels que promouen les entitats privades d’Espanya i Europa, tant pel nombre de beques convocades com per la varietat de les disciplines. En total, l’entitat destinarà 20,2 milions d’euros a aquesta promoció. El programa compta amb el cofinançament de la Comissió Europea a través de l’Acció Marie Skłodowska-Curie COFUND en el context del programa marc Horizon 2020.

Albert Antolín és doctor en Farmacoinformàtica per la Universitat Pompeu Fabra. Després de defensar el seu doctorat, va rebre una prestigiosa beca Marie Curie per incorporar-se a l’Institute of Cancer Research (ICR, Londres, Regne Unit). Posteriorment, la beca postdoctoral Sir Henry Wellcome li va permetre fer una estada al Departament de Biologia de Sistemes de la Columbia University (Nova York, EUA). Després, el Dr. Antolín va establir el seu Laboratori de Biologia Química de Sistemes a l’ICR el juliol del 2021 gràcies a una beca del ICR. I, el setembre del 2022, aquest laboratori es va traslladar a l’IDIBELL i a l’Institut Català d’Oncologia (ICO) gràcies al suport d’aquesta beca Junior Leader de la Fundació “la Caixa”.

L’objectiu de la seva recerca és desenvolupar recursos públics de biologia química per a millorar la reproductibilitat en biomedicina, descobrir com funcionen els fàrmacs a escala de sistemes per a expandir el seu ús en medicina personalitzada, desenvolupar noves estratègies basades en el Big Data i la intel·ligència artificial per al disseny de fàrmacs multidiana, i descobrir nous tractaments contra el càncer més segurs i eficaços. Després d’haver treballat en el sector industrial farmacèutic i el món acadèmic, està particularment interessat en la investigació translacional per crear ponts entre el descobriment aplicat de fàrmacs i la comprensió de qüestions fonamentals encara per resoldre en biologia química i de sistemes aplicada a la resolució de malalties com el càncer.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top