L’IDIBELL se suma a la Setmana del Cervell amb dues propostes divulgatives

  • L’obra de teatre Abans que arribi l’alemany, sobre l’Alzheimer, i una jornada de flash talks sobre Parkinson, apropen les malalties neurodegeneratives al públic.
NO034 - Setmana cervell - Imatge noti

La Setmana del Cervell ha reunit a la ciutat de L’Hospitalet diverses propostes de divulgació i educació científiques orientades a difondre el coneixement i la recerca sobre les malalties neurodegeneratives i també els darrers descobriments sobre el funcionament del cervell. Englobades en l’estratègia LHCiència i liderades pel cicle Pessics de Ciència, les activitats de la Setmana han comptat amb la implicació activa de l’IDIBELL, que ha coorganitzat dues de les propostes del programa.

Dissabte, 18 de març, el teatre del Cercle Catòlic de L’Hospitalet acollí la representació de l’obra de teatre Abans que arribi l’alemany, de Marta Barceló, interpretada per la companyia 8uit de Teatre de Sant Cugat del Vallès. Protagonitzada pels actors Maria Vancells i Siscu Ruiz, l’obra aborda la malaltia d’Alzheimer a través de Júlia, una dona que frega la seixantena i que sap que, quan l’alemany arribi, ella perdrà la memòria. Per aquest motiu, el personatge decideix fer tot allò que mai havia pogut fer, totes aquelles coses per a les que sempre li havia mancat temps, i que s’adona que eren les que donaven sentit al seu existir. Acabada la funció, tots els espectadors gaudiren d’un col·loqui amb la participació dels dos actors de la companyia, de les senyores Mercedes Mencía i Maite Pastrana, de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de L’Hospitalet, i de les Dres. Cristina Sanchez-Castañeda, neuropsicòloga de l’Hospital de Bellvitge, i Marta Barrachina, investigadora de l’IDIBELL i CEO de l’empresa ADMit Therapeutics.

La conversa, moderada per Joan Duran, també donà veu al públic i tractà la malaltia des de diversos punts de vista. Els intèrprets compartiren la seva experiència després de la immersió en els personatges. Les familiars de pacients parlaren de com afronten el dia a dia amb un malalt d’Alzheimer, del paper que desenvolupa l’Associació i de la vinculació amb altres familiars. La Dra. Sánchez-Castañeda explicà de quina forma afronten la malaltia a l’Hospital, quins són els beneficis dels tractaments actuals i com l’aborden a nivell psicològic i psicosocial. Finalment, la Dra. Barrachina parlà sobre les causes biològiques de la malaltia d’Alzheimer, de cap a on es dirigeixen els esforços de recerca per aconseguir elucidar els aspectes que es desconeixen, i de quina forma la investigació impactarà en la millora dels pacients.

Per altra banda, dimarts 21 de març, el grup de recerca en Cèl·lules mare i malalties neurodegeneratives de l’IDIBELL, liderat per la investigadora Antonella Consiglio, va oferir una jornada de xerrades breus, flash talks, a més d’un centenar d’alumnes de cicles formatius d’Instituts de L’Hospitalet. Reunits a l’auditori Barradas, els estudiants van descobrir de quina forma les cèl·lules mare, induïdes de pacients de la malaltia de Parkinson, ens ajuden a investigar nous tractaments per a aquesta malaltia. La jornada també serví per explicar quins son els rols dels diversos integrants d’un grup de recerca -investigadors principals, lab managers, tècnics, estudiants de doctorat…- i com es coordinen per, conjuntament, dur a terme els projectes d’investigació.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top