L’associació entre polifenols de la dieta i el canvi de pes corporal

NO021 - R Zamora_Polifenols - Imatge noti

Els aliments d’origen vegetal han estat reconeguts històricament per ser beneficiosos per a la salut, ja que són rics en compostos bioactius que els fan nutricionalment molt interessants com vitamines, fibra o polifenols. Aquests últims es troben en fruites, verdures, cereals integrals, cacau, oli d’oliva, vi negre, te o cafè. A la nostra dieta, s’han identificat prop de 500 polifenols individuals de diferents classes i subclasses.

Els polifenols han demostrat tenir propietats antioxidants i antiinflamatòries entre d’altres, a més, podrien prevenir o retardar el risc d’obesitat i malalties associades com la diabetis, alguns tipus de càncers o malalties cardiovasculars.

L’equip de recerca en nutrició i càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Catalan d’Oncologia (ICO) han avaluat l’associació entre el consum de polifenols i el canvi de pes corporal.

Els resultats, publicats en revistes científiques Antioxidants i Obesity, mostren que la ingesta de la majoria de polifenols està associada a un manteniment o un augment inferior de pes, destacant els presents en fruites, verdures, oli d’oliva, té, cacau o cereals integrals. Curiosament, observem que aquells polifenols classificats com a àcids hidroxicinàmics del cafè, però no els d’altres fonts dietètiques, estan associats a un lleuger augment de pes, cosa que suggereix que podrien tenir diferents papers segons el menjar del qual procedeixen.

Els investigadors afirmen: “Aquest estudi ha ajudat a identificar polifenols i aliments rics en polifenols que podrien ser rellevants per al control i la pèrdua de pes, així com per desenvolupar estudis d’intervenció per a investigar aquests compostos com a marcadors associats a l’obesitat i la salut cardiometabòlica i determinar els seus possibles mecanismes d’acció“.

Les dades utilitzades es van obtenir de l’Estudi Europeu Prospectiu en Càncer i Nutrició (EPIC), del qual gairebé 350.000 persones de 9 països europeus van ser incloses: Alemanya, Dinamarca, Espanya, França, Itàlia, Noruega, Països Baixos, Països Baixos, Països Baixos, Regne Unit i Regne Unit i Suècia. En el reclutament, la dieta, les dades de l’estil de vida, les mesures antropomètriques i la història clínica de cada participant es van registrar. A més, es va incloure informació de pes durant el seguiment, de mitjana 5 anys, cosa que va permetre avaluar els canvis en el pes corporal.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top