El 6è sLHam de científiques de l’IDIBELL reivindicarà el paper de la dona i la nena en la ciència

  • L’esdeveniment tindrà lloc a l’Auditori Barradas de L’Hospitalet de Llobregat el divendres, 10 de febrer, a les 19 h.
  • El 6è sLHam incorpora una novetat: al costat de sis científiques de l’IDIBELL hi participaran dues slhameres júnior de l’Institut Bellvitge.
NP03 - sLHam 2023 - Imatge2

La carrera científica discrimina, encara avui, les dones? Si bé és cert que, en els darrers anys, el nombre de científiques que dirigeixen grups de recerca a l’IDIBELL està seguint una clara tendència a l’alça, encara existeix una notable diferència entre el percentatge d’investigadores en posicions pre i postdoctorals, que és d’un 65 % respecte els homes, i el de les científiques que ocupen posicions de més poder, com la de caps de grup, que a 2022 arribà a un 34 %. Per posar de relleu el paper de les dones en el nostre sistema de recerca i, sobretot, per apropar a la societat la seva tasca i les seves reivindicacions, l’IDIBELL organitza l’sLHam de científiques, una exitosa iniciativa que enguany arriba a la seva sisena edició.

Després d’una edició especial que reuní les científiques més votades de tots els sLHams de l’IDIBELL, la sisena, que tindrà lloc el divendres 10 de febrer a les 19 h a l’Auditori Barradas de L’Hospitalet de Llobregat, incorporarà una novetat: estarà protagonitzada per sis investigadores i professionals científiques de l’IDIBELL i per dues slhameres júnior, estudiants de l’Institut Bellvitge, que han realitzat el seu treball de recerca als laboratoris de l’IDIBELL gràcies al projecte de Tàndem Educatiu que desenvolupen ambdues institucions. Les protagonistes que pujaran a l’escenari seran: Sandra Acosta, Begoña Aran, Lidia Franco, Núria Lloberas, Patricia Prada i Gemma Via, de l’IDIBELL, i Fatima Akhtar i Paula Barrios de l’Institut Bellvitge. Cada una d’elles explicarà, en una xerrada divulgativa de cinc minuts, la seva recerca, la seva passió per la ciència, els reptes que persegueixen i quins obstacles han hagut de superar al llarg de la seva carrera.

Creat per sumar-se a la commemoració mundial del Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, l’sLHam vol fer més accessible i més viva la ciència, i apropar-la a tot tipus de públic d’una forma distesa i festiva. L’acte serà conduït per Carla Serra, comunicadora científica de l’IDIBELL. Un jove duet acústic de l’Escola de Música i Centre de les Arts de L’Hospitalet, format per Estela Latorre a la veu i Gerard Morató al piano serà l’encarregat d’amenitzar l’acte amb pinzellades artístiques.

Com ja és tradició, el públic assistent participarà activament en l’esdeveniment escollint, per votació popular, el millor monòleg de l’sLHam. L’acte, d’entrada gratuïta, recaptarà fons en forma de taquilla inversa, i totes les aportacions voluntàries dels espectadors i espectadores seran destinades íntegrament a impulsar la recerca biomèdica del centre.

L’sLHam s’organitza amb la col·laboració de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, de l’Auditori Barradas, de l’Escola de Música i Centre de les Arts de L’Hospitalet, de l’Institut Bellvitge i de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). La iniciativa té també el suport de BioNova Científica, Sarstedt, Labclinics, Aire Ancient Baths i el restaurant Debut, que doten els premis per a les participants. L’activitat forma part de l’estratègia LHCiència, recentment encetada, i s’emmarca en el projecte Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT), cofinançat amb fons europeus FEDER, coordinat per l’ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top