Un nou clúster de computació d’alt rendiment per a impulsar la bioinformàtica a l’IDIBELL

  • El nou maquinari donarà servei als grups de recerca i a la Unitat de Bioinformàtica per a l’anàlisi d’enormes conjunts de dades.
  • La rapidesa i potència de l’equipament permetrà optimitzar recursos i millorar la consistència dels resultats de recerca.
NO108 - HPC Cluster - Imatge noti

256 nuclis de computació, 1024 gigabytes de RAM i més de 190 Terabytes d’emmagatzematge connectats a una xarxa d’alt rendiment. Aquestes són les dades del nou clúster de computació d’alt rendiment (HPC) que s’ha instal·lat a l’IDIBELL.

El Departament de Tecnologia de la Informació ha liderat la implantació d’aquest HPC Clúster gràcies a l’ajuda dels Fons Europeus. Aquest sistema donarà servei a la Unitat de Bioinformàtica i als grups de recerca que ho desitgin per dur a terme anàlisis de grans conjunts de dades. La potència i rendiment d’aquest equipament permetrà optimitzar recursos i millorar la consistència dels resultats en recerca.

Per definició, la computació d’alt rendiment (HPC) és la capacitat de processar dades i realitzar càlculs complexos a altes velocitats. “Per posar-ho en perspectiva, un ordinador portàtil o d’escriptori amb un processador de 3 GHz pot realitzar uns 3.000 milions de càlculs per segon. Tot i que això és molt més ràpid del que pot aconseguir qualsevol ésser humà, es fa petit en comparació amb les solucions HPC que poden realitzar quadrilions de càlculs per segon“, comenta Joan Bales del Departament de Tecnologia de la Informació.

Una de les característiques que s’han treballat és la de dotar els investigadors del programari especialitzat preinstal·lat a la plataforma, i així obtenir resultats ràpidament, escurçant el temps de preparació i posada a punt. El programari que s’ha desplegat fins ara engloba diferents tipologies: Quality assessment, Pre-processing, Aligment tools, Post-alignment tools, eines de Deep Learning. No obstant, el servei està obert a la instal·lació del programari especial que els investigadors que ho demanin. A més, es tracta d’una infraestructura totalment escalable en el cas que es requereixi més potència de computació o enmagatzematge.

Ja es poden fer peticions per accedir al HPC Clúster de l’IDIBELL, només cal demanar accés escrivint al correu electrònic: hpc@idibell.cat

Gràcies al suport de:

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top