Tot provoca càncer? Creences sobre el càncer entre antivacunes i terraplanistes: una crida per a combatre la desinformació

  • Un equip de l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia ha publicat els resultats d’una enquesta que mostra que els col·lectius antivacunes, terraplanistes o defensors de l’existència de reptilians reconeixen menys les causes reals de càncer, i per contra, identifiquen com a cancerígens falsos mites.
  • Els resultats de l’enquesta posen en evidència la desinformació  sobre el càncer i fa una crida a continuar treballant per combatre-la.
NO112 - BMJ Forocoches - Imatge noti

La revista científica The British Medical Journal ha publicat en una edició especial de Nadal un recull d’estudis científics amb un component satíric però mantenint el rigor. Entre ells, s’han presentat els resultats d’una enquesta realitzada per un equip de l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia on es demostra que els col·lectius d’antivacunes, terraplanistes o reptilians són menys conscients dels agents que realment poden provocar càncer i dels que són només mites.

Per a recollir les dades les investigadores van fer circular una enquesta entre diversos fòrums de discussió d’internet com: ForoCoches, Reddit, 4Chan o HispaChan. L’enquesta incloïa preguntes validades sobre la percepció del càncer i de les substàncies que podrien causar-lo, també hi havia preguntes més generals com per exemple si s’havien vacunat de la COVID-19, si pensaven que la terra era plana, o si creien en l’existència de reptilians. En total es van aconseguir gairebé 1.500 respostes, 284 de les quals procedien de persones que no s’havien vacunat de la COVID-19, que preferien la medicina alternativa o que creien en alguna teoria de la conspiració.

Els resultats mostren que els seguidors d’alguna teoria de la conspiració, en particular els terraplanistes i defensors de l’existència de reptilians, tenen més desconeixement sobre les causes reals de càncer i, per contra, creuen més en els mites sobre falsos factors cancerígens com els microones, els telèfons mòbils o els transgènics. El mateix patró es va observar en els que no havien rebut cap dosi de la vacuna de COVID-19, o els que preferien la medicina alternativa a la convencional.

 

Perills de la desinformació

Entre totes les respostes, 673 participants, gairebé la meitat, sostenien que tot pot causar càncer, el que posa de manifest la dificultat de la societat per diferenciar les causes reals i els mites pel que fa a agents carcinògens.

Això, és especialment rellevant tenint en compte la temàtica, ja que la desinformació pot tenir conseqüències reals en la salut. “Aquests resultats, encara que estiguin fets des de l’humor, són importants ja que conèixer les causes del càncer és el primer pas per prevenir-lo – assegura la Dra. Laura Costas, investigadora principal de l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia, i última autora del treball-. Estar mal informat pot portar a adoptar mesures preventives que no són efectives, seguir estils de vida de risc o rebutjar accions de prevenció efectives com la vacuna del VPH o el cribratge, inclús, en els casos més extrems, la mala informació pot portar a rebutjar tractaments oncològics efectius amb conseqüències fatals”.

Així i tot, l’existència d’aquest tipus de creences pseudocientífiques és en part el resultat del creixent bombardeig d’informació als mitjans de comunicació i xarxes socials, i de no ser prou efectius en combatre la desinformació. Aquest cas, malgrat ser un estudi preliminar, és una crida a continuar investigant com això pot afectar la salut i trobar les millors estratègies per acabar amb els falsos mites.

 

Com distingir les causes reals dels mites en el càncer

L’Agència Internacional d’Investigació del Càncer (IARC) ha creat una classificació de tots els agents sospitosos de ser cancerígens en funció de l’evidència científica disponible.

Es consideren causes establertes de càncer els agents inclosos en el grup 1, dels que l’evidència científica en humans és clara i se’n pot definir la causalitat. En són exemples el tabac, la carn processada o l’exposició a la radiació ultraviolada del sol.

Hi ha agents que no estan al grup 1, però així i tot són considerats popularment com a cancerígens, com podrien ser els camps magnètics o els desodorants, entre d’altres. Es tracta d’un grup heterogeni on hi ha factors que tenen poc sentit biològic o que està àmpliament demostrat que no són cancerígens, i d’altres que ho podrien ser, però que per ara no tenim suficients dades per establir-hi una relació. Malgrat que en el futur, algun d’aquests factors pugui ser reclassificat com a causa establerta de càncer.

Per a que una causa de càncer sigui considerada establerta ha de complir diferents criteris de causalitat i múltiples estudis de diferents tipus han de demostrar-ho de forma consistent. Així, els resultats remarquen que la població general té dificultats per identificar les causes de càncer que ja estan àmpliament demostrades per a centenars d’estudis.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top