La fundació hna col·labora en el desenvolupament d’un nou fàrmac contra les malalties inflamatòries intestinals

  • Aquest suport ajudarà a desenvolupar i caracteritzar un nou compost immunomodulador descobert pel grup de l’IDIBELL liderat pel Dr. Josep Maria Aran.
NP30 - JM Aran_Proj HNA - Imatge noti

Fundació hna col·labora amb la investigació de les malalties inflamatòries intestinals de l’IDIBELL, en concret al grup de “Processos Immunoinflamatoris i Teràpia Gènica”, liderat pel Dr. Josep Maria Aran. Amb aquesta donació es podrà impulsar el desenvolupament d’un nou fàrmac per al tractament de les malalties inflamatòries intestinals (MII), segons ha destacat l’investigador, que ha transmès el seu gran agraïment a la Fundació.

A Espanya la incidència de les MII és de 16 casos cada 100.000 persones/any, fet que suposa aproximadament 10.000 nous casos cada any. En aquestes malalties autoinflamatòries una regulació anòmala del sistema immune causa una inflamació persistent al tracte gastrointestinal. Les MII suposen una càrrega important per al sistema de salut. Per altra banda, els tractaments actuals són poc eficaços i tenen efectes secundaris molt importants.

El grup del Dr. Aran ha descobert una proteïna que és capaç de fer que les cèl·lules del sistema immunitari passin d’estar d’un estat proinflamatori a un estat antiinflamatori, cosa que podria frenar la progressió d’aquestes malalties. El compost en qüestió correspon a una reestructuració duna proteïna reguladora del sistema immunitari innat, la primera línia de defensa del nostre cos.

Amb aquest projecte finançat per la Fundació hna, els investigadors pretenen desenvolupar i caracteritzar a través de tecnologies d’avantguarda aquest nou immunomodulador biològic.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top