Noves guies per a l’atenció en salut de les persones transgènere i de gènere divers

  • Aquesta és la vuitena versió dels Estàndards d’Atenció en Salut de Persones Transgènere i de Gènere Divers que pretenen oferir orientació clínica als professionals sanitaris per assegurar la salut general, el benestar psicològic i l’autorealització d’aquest col·lectiu.
  • Les guies dissenyades per més de 120 professionals de la salut han estat revisades en profunditat mitjançant múltiples rondes i s’han tingut en compte milers de comentaris de diferents parts interessades amb perspectives diverses.
NP24 - J Arcelus_Transgender - Imatge noti

Després de cinc anys d’esforç científic de més de 120 professionals de la salut de tot el món, liderats per el Dr. Eli Coleman, el Dr. Asa Raddix i el Dr. Jon Arcelus de l’IDIBELL i la Universitat de Nottingham, la World Professional Association for Transgender Health (WPATH) ha publicat la vuitena versió dels Estàndards d’Atenció en Salut de Persones Transgènere i Gènere Divers. Aquesta guia brinda orientació clínica a professionals de la salut per ajudar les persones transgènere i de gènere divers, amb vies segures i efectives, a assolir una comoditat amb les seves identitats de gènere duradora i maximitzar la seva salut general, benestar psicològic i autorealització.

Aquests Estàndards representen el conjunt de pautes més complet mai produït per orientar als professionals de la salut de tot el món en el suport d’adults, adolescents i nens transgènere i de gènere divers. El camp de la medicina transgènere està evolucionant ràpidament, intentant respondre les necessitats dels pacients i les seves famílies i guiat amb objectivitat, compassió i consens. Així, les pautes estan destinades a ser flexibles per complir les diverses necessitats de salut a nivell global.

El comitè de preparació dels estàndards està format per experts multidisciplinaris en la matèria, professionals de la salut, investigadors i parts interessades amb diverses perspectives i representació geogràfica. El consens de les recomanacions finals es va basar en múltiples rondes de revisions de la literatura i del consens.

Al desembre del 2021, es va fer públic un esborrany dels Estàndards per a la seva revisió i comentaris. La WPATH va rebre milers de comentaris sobre les pautes, tots van ser llegits i presos en consideració.

Els autors van treballar com a voluntaris per assegurar que els capítols fossin representatius, equilibrats i continguessin les dades científiques i l’experiència clínica més actualitzades disponibles. “He viscut amb gran orgull i respecte com tot el comitè de revisió de la vuitena versió dels Estàndards ha treballat de manera col·laborativa per desenvolupar aquestes pautes sòlides i revisades, ha estat una experiència fenomenal”, comenta el Dr. Jon Arcelus, especialista en salut transgènere, investigador principal de l’IDIBELL i Catedràtic de Salut Mental i Benestar a la Universitat de Nottingham, Regne Unit.

No hem començat des de zero, ens basem en dècades de recerca i experiència clínica. Esperem que serveixi per millorar la qualitat d’atenció de les persones transgènere”, afegeix el Dr. Arcelus.

 

Contingut de la vuitena versió dels Estàndards d’Atenció en Salut de Persones Transgènere i de Gènere Divers

S’han desenvolupat un total de 18 capítols com a part de la vuitena versió dels Estàndards d’Atenció per a la Salut de Persones Transgènere i Gènere Divers. Cadascuna de les recomanacions va seguida d’un text explicatiu amb les referències pertinents.

Les àrees generals relacionades amb la salut es tracten als capítols de Terminologia, Aplicabilitat Global, Estimacions de Població i Educació. Els capítols desenvolupats per a les diferents poblacions de persones transgènere i gènere divers inclouen l’avaluació d’adults, adolescents, nens, no binaris, eunucs, persones intersexuals i aquells que viuen en ambients institucionals. Finalment, els capítols relacionats amb el tractament d’afirmació de gènere són Teràpia Hormonal, Cirurgia i Atenció Postoperatòria, Veu i Comunicació, Atenció Primària, Salut Reproductiva, Salut Sexual i Salut Mental.

 

Funció de la World Professional Association for Transgender Health

L’atenció mèdica transgènere és un camp interdisciplinari en ràpida evolució. A l’última dècada, hi ha hagut un augment sense precedents en el nombre i la visibilitat de les persones transgènere i persones de gènere divers que busquen suport i tractament mèdic d’afirmació de gènere. En paral·lel, hi ha hagut un augment significatiu a la literatura científica en aquesta àrea. La World Professional Association for Transgender Health és una organització internacional, multidisciplinària i professional que té com a missió promoure l’atenció basada en l’evidència, l’educació, la investigació, la política i el respecte a la salut transgènere. Una de les funcions principals de la WPATH és promoure els estàndards d’atenció mèdica més alts per a les persones transgènere i de gènere divers a través dels Estàndards d’atenció.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top