La nova realitat en salut mental postpandèmia centra la Jornada de Recerca de l’ICS acollida per l’IDIBELL

  • La salut mental ha centrat el debat que han abordat els prop de 250 investigadors i investigadores dels set instituts de recerca de l’Institut Català de la Salut (ICS), que s’han reunit aquest dilluns 21 de novembre a l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) en la 13a Jornada de Recerca de l’ICS.
  • Gemma Via, investigadora del Grup de Recerca Infermera de l’IDIBELL i infermera de pràctica avançada de l’UCI de l’HUB i, ha guanyat el premi al millor pòster de la Jornada, amb els resultats de la intervenció psicològica en crisis-emergències durant la primera onada de la pandèmia.
NO106 - Jornades recerca ICS - noti

La Jornada ha permès aflorar qüestions com l’efecte del confinament en els diferents grups poblacionals, l’efecte en menors amb malalties mentals, l’increment de la seva gravetat, i l’inici més precoç en trastorns de conductes alimentàries. Aquesta trobada també té l’objectiu d’enfocar la recerca en salut mental des de noves perspectives perquè, per prevenir els trastorns i millorar la qualitat de vida de les persones afectades cal perfeccionar-ne els tractaments.

Segons Núria Radó, tècnica de l’Oficina de Suport a la Innovació i la Recerca de l’ICS i membre del Comitè Científic de la Jornada, “Volem generar el debat sobre salut mental perquè ens trobem en una realitat que ha canviat. Tot i que s’ha acabat el confinament no tornem a estar en dades anteriors i la recerca té un repte en com abordar això.” També cal assumir nous reptes per saber per què després de tres anys de pandèmia encara no han descendit molts dels indicadors de salut mental.

Algunes de les propostes en recerca que s’han fet durant la Jornada tracten sobre l’eficàcia de les noves tecnologies en la terapèutica, la incorporació d’anàlisis automatitzades a gran escala i com l’anàlisi de big data ha revolucionat l’enfocament dels estudis de biomarcadors, la personalització dels tractaments, la recerca en salut mental pediàtrica i el paper de l’atenció primària en la detecció de patologies en salut mental.

L’Oficina de Suport a la Innovació i la Recerca de l’ICS i ’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) s’han encarregat de l’organització d’enguany que,  amb motiu del seu 50è aniversari, s’ha dut a terme a l’Hospital Universitari de Bellvitge.

L’Institut Català de la Salut du a terme una gran activitat científica amb més de 4.500 articles publicats en revistes indexades amb factor d’impacte l’any 2021 amb prop de 1.500 projectes de recerca. La recerca es fa a través de set instituts de recerca sanitària integrats als hospitals i els equips d’atenció primària de l’organització: l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), que gestiona la recerca que es du a terme als hospitals de Bellvitge i Viladecans; el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR); l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP) de Badalona; l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida); l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), que gestiona la investigació de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i del Verge de la Cinta de Tortosa; l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), i l’Institut d’Investigació d’Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol). Quatre d’aquests instituts –VHIR, IDIBELL, IGTP i IRBLleida– estan acreditats per l’Instituto de Salud Carlos III com a instituts d’investigació sanitària.

 

Premis de Recerca

Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l’ICS 2022 – Enriqueta Felip (VHIO) i Ferran Barbé (IRB Lleida)

Enriqueta Felipe és llicenciada en Medicina i Cirurgia i doctora en Medicina i Cirurgia, cap de Secció del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Actualment, també és presidenta de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), entre altres càrrecs.

Coautora de més de 250 manuscrits en revistes indexades internacionals, Felip ha contribuït de forma significativa a la recerca oncològica, amb investigacions internacionals rellevants, especialment en el camp dels tumors toràcics i ha col·laborat en el desenvolupament d’abordatges per al càncer de pulmó que defineixen l’actual estàndard d’atenció per a la malaltia. Les seves línies de recerca inclouen l’optimització de la immunoteràpia en càncer de pulmó localitzat, l’avaluació de nous fàrmacs i combinacions en tumors toràcics i la identificació de biomarcadors als tractaments d’immunoteràpia, per tal d’aconseguir tractaments personalitzats.

Ferran Barbé és llicenciat en Medicina, especialitzat en pneumologia a l’Hospital Universitari de Bellvitge de Barcelona i doctorat per la Universitat de Barcelona. Ha tingut una llarga trajectòria professional, tant assistencial com científica i és actualment el director clínic territorial de Malalties Respiratòries de Lleida, professor catedràtic de Medicina Respiratòria a la Universitat de Lleida i director científic del CIBER de malalties respiratòries. Les principals línies d’investigació que ha desenvolupat i liderat s’han centrat en l’apnea obstructiva del son, la ventilació mecànica no invasiva i, recentment, l’evolució del pacient amb malaltia greu per SARS-CoV-2.

 

Premi a la Trajectòria Investigadora a l’Atenció Primària de l’ICS 2022 – Josep Franch (IDIAPJGol)

Especialista en Medicina Familiar i Comunitària (1990), metge d’Atenció Primària a l’EAP Raval Sud-Drassanes des de 1991. Doctor en Medicina i Cirurgia. Va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat l’any 1991. És també professor associat al Departament de Medicina de la Universitat de Barcelona – Campus Clínic des de l’any 1995 i des del 2011 coordina el Grup de Recerca DAP.cat a la Fundació Institut Universitari per a la Recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol)

 

Premi a la Trajectòria Investigadora Infermera de l’ICS 2022 – Cristina Rey (IDIAPJGol)

Infermera, antropòloga social i cultural, i doctora en biomedicina per la Universitat Rovira i Virgili (URV). Treballadora de l’ICS des del 2004 com a infermera d’atenció primària i comunitària. Les principals línies de recerca han estat sobre la salut pública i les activitats preventives. Investigadora principal (IP) del Grup de Recerca en Tecnologies de la Informació i Comunicació en Atenció Primària (TICs-AP), acreditat per l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) des del 2018. En els darrers 5 anys, s’atribueixen més de 20 publicacions amb més de 150 citacions. Investigadora principal de diferents projectes finançats en convocatòries competitives com el projecte TOBBSTOP, TOBBGEST i Smartwatch. Professora de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Escola Superior d’Infermeria del Mar (ESIMar-UPF).

 

Premi a la Investigadora Jove de l’ICS 2022 – Raquel Pérez-López (VHIO)

Llicenciada en Medicina es va formar com a radiòloga a l’Hospital Universitari de Bellvitge. Va continuar la seva formació al Royal Marsden Hospital i a l’Institute of Cancer Research de Londres (Regne Unit) on va realitzar un fellowship en imatge oncològica i un doctorat en Medicina. Actualment, lidera el Grup d’Investigació de Radiòmica al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia. Els esforços del Grup se centren en l’avenç de la imatge de precisió en la medicina personalitzada, cap a la millora del diagnòstic i tractament dels pacients amb càncer.

Cada Premi té una dotació econòmica de 10.000 euros de la qual el 50 %, almenys, s’ha de dedicar a la recerca del grup investigador a través de l’institut de recerca vinculat al centre de l’ICS corresponent. En el supòsit que hi hagi més d’una persona guanyadora, la quantitat del Premi es dividirà entre elles en parts iguals.

 

Guardons als millors articles

Premi al millor Article de Recerca en Ciències de la Salut elaborat per un o una Professional del Programa de Residents de l’ICS 2022: High neutrophil-lymphocyte ratio upon admission is associated with better response in psychotic depression, a càrrec de Vicent Llorca Bofí (IRB Lleida).

Premi al millor Article de Recerca en Ciències de la Salut elaxborat per un Investigador o Investigadora Predoctoral de l’ICS i dels Instituts de Recerca Vinculats 2022: Association between covid-19 vaccination, SARS-CoV-2 infection, and risk of immune mediated neurological events: population based cohort and self-controlled case series analysis, a càrrec de Berta Raventós Roca (IDIAP Jordi Gol).

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top