L’edat d’inici de l’esclerosi múltiple ha augmentat en les últimes dècades

  • Un estudi de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge ha detectat que l’edat en què apareixen els primers símptomes ha augmentat progressivament des del 1970 fins al 2019.
  • Es desconeixen els motius d’aquest fenomen, però els investigadors creuen que determinats canvis en l’estil de vida podrien estar jugant un paper.
NO86 - L Romero_Multiple Esclerosi - Imatge noti

Un equip de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha analitzat l’edat de presentació dels primers símptomes de l’esclerosi múltiple en 1622 pacients de l’hospital amb l’inici de la malaltia entre el 1970 i el 2019. Els resultats, publicats a la revista Multiple Sclerosis and Related Disorders, mostren que en les últimes dècades ha anat augmentant progressivament l’edat en què apareixen els primers símptomes, passant dels 24 anys de mitjana als 34.

L’esclerosi múltiple és una malaltia crònica autoimmune provocada per la pèrdua de mielina de les neurones. Aquest estudi s’ha portat a terme a la Unitat d’Esclerosi Múltiple del Servei de Neurologia de l’Hospital de Bellvitge, liderat pel Dr. Sergio Martínez-Yelamos, investigador principal de l’IDIBELL, coordinador de la Unitat d’Esclerosi Múltiple del HUB i professor la Universitat de Barcelona. S’ha realitzat en col·laboració amb el Servei de Medicina Preventiva del mateix hospital. El treball s’ha centrat en l’esclerosi múltiple remitent-recurrent, la forma clínica més comuna de la malaltia. Aquesta es caracteritza per l’aparició de brots en els quals es manifesten els símptomes neurològics, seguit d’episodis de remissió més o menys llargs en què aquests símptomes desapareixen parcialment o totalment. Els brots, amb el temps, poden arribar a deixar seqüeles irreversibles. Els primers símptomes solen aparèixer entre els 20 i els 40 anys, tot i que aquesta malaltia es pot manifestar a qualsevol edat.

Desconeixem els motius pels quals ha augmentat l’edat d’aparició dels primers símptomes -comenta la Dra. Lucía Romero-Pinel, primera autora del treball, neuròloga de la Unitat d’Esclerosi Múltiple del HUB i investigadora IDIBELL-. Tot i això, hi ha diversos factors que creiem que podrien estar influint, com la disponibilitat de mètodes de diagnòstic més precisos, determinats canvis en l’estil de vida, o, una de les explicacions més plausibles, l’evolució epidemiològica del virus d’Epstein-Barr“.

La infecció per aquest virus, comunament conegut com a virus de la mononucleosi, és un factor de risc ambiental per desenvolupar esclerosi múltiple. Estudis recents mostren que la infecció pel virus d’Epstein-Barr cada cop té lloc en edats més tardanes, segurament degut a la millora de les condicions socioeconòmiques, el que en conseqüència podria estar retardant l’aparició de l’esclerosi múltiple.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top