Investigadors de l’IDIBELL analitzen les evidències sobre la suplementació amb ferro en la insuficiència cardíaca crònica

Comin-Moliner_220919_02

Els doctors Josep Comin i Pedro Moliner, investigadors del grup Bioheart de l’IDIBELL i membres de la Unitat Multidisciplinària d’Insuficiència Cardíaca de l’HUB, han estat convidats a publicar a Nature Reviews Cardiology, la revista científica de cardiologia amb factor d’impacte més alt. En concret, han escrit una revisió sobre la suplementació amb ferro endovenós en els pacients amb insuficiència cardíaca crònica.

El dèficit de ferro és molt prevalent en els pacients amb insuficiència cardíaca crònica (fins al 50% dels casos) i s’associa a major ingrés i mortalitat. Això s’explica pel paper clau que té el ferro en la cadena respiratòria mitocondrial, imprescindible per a la correcta funció del cardiomiòcit, les cèl·lules del múscul cardíac capaces de contraure’s de forma espontània i individual.

Les guies de pràctica clínica recomanen una estratègia proactiva en el diagnòstic i el tractament d’aquesta condició”, ha explicat el cardiòleg de l’IDIBELL i l’HUB, Pedro Moliner.

L’article publicat a la revista científica Nature Reviews Cardiology fa una revisió dels principals assajos clínics. En breu, han mostrat que l’administració de ferro endovenós millora la qualitat de vida i el pronòstic en els pacients amb insuficiència cardíaca i disfunció ventricular.

Estudis en marxa demostraran si aquest benefici es manté també en altres formes d’insuficiència cardíaca com, per exemple, aquells pacients amb fracció d’ejecció preservada (ICFEp).

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

ENLLAÇOS RELACIONATS

Iron deficiency and supplementation therapy in heart failure. Pedro Moliner & Josep Maria Comin-Colet. Nature Reviews Cardiology. 2022.

Comparteix a:

Scroll to Top