Arriba la quarta edició Sinergia, la festa de la recerca i la innovació en salut de L’Hospitalet

  • Al llarg de la setmana del 3 al 8 d’octubre gimcanes, xerrades, vistes i moltes altres activitats acostaran la ciència del Campus Bellvitge a la ciutadania.
  • Dissabte, durant la jornada de portes obertes, activitats per a totes les edats posaran punt final a aquesta gran festa.
  • Al portal web sinergia.l-h.cat s’hi estrenaran set monòlegs científics de la sèrie Stand-up Science, tres càpsules de recerca Quinaciència! i quatre Tapes d’Innovació.
NP23 - Sinergia 2022 - Imatge

Sinergia obrirà les portes a la recerca puntera que duen a terme les institucions sanitàries que treballen conjuntament a Bellvitge, un dels pols més actius en investigació biomèdica i assistència sanitària del país. La quarta edició de Sinergia difondrà i compartirà la investigació responsable i innovadora de l’IDIBELL, l’Institut Català d’Oncologia, l’Hospital Universitari de Bellvitge, la Universitat de Barcelona i l’Hospital Sant Joan de Déu tot involucrant-hi la societat per assolir un major impacte en la salut.

Al llarg de la setmana del 3 al 8 d’octubre tindrà lloc la ja tradicional jornada de portes obertes, aquest any carregada de novetats (dissabte 8 d’octubre); tres taules rodones focalitzades en tres malalties amb l’objectiu que professionals de la salut, pacients i públic general intercanviïn les seves inquietuds (dijous 6 d’octubre); vistes guiades a les instal·lacions del Campus Bellvitge; i com sempre, multitud de material multimèdia per acostar la ciència a la societat. Al portal web de Sinergia se’n poden consultar tots els detalls (sinergia.l-h.cat).

Sinergia és la Festa de la recerca i innovació en salut de L’Hospitalet, ​liderada per l’Ajuntament de L’Hospitalet i  emmarcada en el projecte estratègic 4locaLHealth: Recerca, Innovació i Salut al territori a través de la medicina personalitzada (PECT, cofinançat amb fons europeus FEDER).

 

Jornada de portes obertes

Dissabte 8 d’octubre, Sinergia celebrarà el seu dia de portes obertes al Campus Bellvitge amb tres activitats obertes a la ciutadania. Per una banda, l’IDIescape, l’escape room als laboratoris, tornarà a llançar un repte als participants: trobar, en menys d’una hora, la cura a una infecció letal que ataca la ciutat. Se’n duran a terme tres sessions (una a les 10 h, una a les 11 h i la darrera a les 12 h) i per jugar-hi cal reservar plaça a: https://bit.ly/IDIescape22

Com a novetat d’aquesta edició, s’organitzarà una gimcana per a públic familiar. A través de proves de descoberta i enginy, i d’una aplicació mòbil, els participants recorreran tot el campus per conèixer tots els seus secrets i localitzacions. Per participar-hi també cal inscriure’s aquí: https://bit.ly/AventuraBellvitge22

Durant el mateix dissabte també s’oferirà la possibilitat de visitar els laboratoris de l’IDIBELL i viure la recerca en primera persona. El primer torn, a les 10:30 h, culminarà amb una xerrada del Dr. Esteban Hoijman amb “El embrión fantástico: filmando el inicio de la vida”. El segon, a les 11.30h, ho farà amb la xerrada de la Dra. Susana Jiménez “Criptomonedes: Un nou risc d’addició al joc?”. Per a fer aquestes visites reserva la teva plaça a: https://bit.ly/visitesIDIBELL22

La jornada comptarà amb la festa final, al jardí de l’hospital Duran i Reynals, on s’entregaran els premis de la gimcana, i es conclourà amb l’actuació de l’EMMCA Gipsy Project, de l’Escola de Música i Centre de les Arts de L’Hospitalet.

Petits i grans, amics i famílies, científics i no científics, tothom està convidat a participar en aquesta jornada. Es poden trobar horaris, inscripcions i detalls de totes les activitats en aquest enllaç: https://sinergia.l-h.cat/programacio-sinergia-2022/

 

Recerca i salut

Dijous 6 d’octubre, al Museu de L’Hospitalet-L’Harmonia (plaça Josep Bordonau i Balaguer) acollirà, a partir de les 17 h, la jornada Recerca i Salut, som a prop teu. Aquest acte està obert a pacients, familiars i públic en general i oferirà tres diàlegs centrats en tres malalties que s’investiguen a Bellvitge (no cal inscripció prèvia). Durant la jornada, públic i ponents tindran l’oportunitat de dialogar sobre els temes que desitgin.

A les 17 h, la jornada s’iniciarà parlant del virus del Papil·loma humà i els càncers ginecològics, amb la investigadora Raquel Ibáñez Pérez (ICO i IDIBELL) i les oncòlogues mèdiques Marta Gil i Beatriz Pardo (ICO). A les 18 h, la jornada posarà el seu focus en la insuficiència cardíaca, amb Josep Comín (HUB i IDIBELL) i Rosana Moyano (Fundació CorAvant-AACIC). Finalment, a les 19 h Anna Sintes (HSJD) i Mireia Hernández, familiar d’una pacient, parlaran de la salut mental en infants i adolescents.

 

Material multimèdia. Acostem la ciència a la societat

La web sinergia.l-h.cat tornarà a ser la plataforma on se celebrarà la vessant virtual de Sinergia.

S’estrenaran set nous monòlegs de l’exitosa sèrie Stand-up Science, que dona veu a als investigadors més joves de l’IDIBELL per parlar de la seva recerca d’una manera diferent, a través de YouTube i amb un monòleg humorístic-científic. Aquest és un projecte creat gràcies a l’aliança entre Torre Barrina, l’Ajuntament de L’Hospitalet i l’IDIBELL.

Al llarg de la setmana es presentaran tres noves càpsules Quinaciència!, on els investigadors parlaran de la seva recerca i de com han arribat fins on son avui. Aquest any, la sèrie Quinaciència! estarà protagonitzada per la investigadora Carolina Florian, que es referirà a la seva recerca en cèl·lules mare i envelliment, i els investigadors Carles Soriano, que parlarà del trastorn obsessiu compulsiu, i Álvaro Aytés, que ho farà sobre el càncer de pròstata.

Aquest any també hi haurà lloc per a la difusió de la innovació en salut, procés gràcies al qual la recerca bàsica s’alinea amb els interessos de la pràctica clínica. Enguany, Cindy Lembart i Xavier Puñet presentaran el projecte “i4Kids: Soluciones innovadoras para la salud materno-infantil”; M. Ángeles Domínguez, Sara Martí i Aida González presentaran “El microbioma humano: Un aliado de la medicina personalizada”; Òscar Martínez-Tirado i Gisela Lorente presentaran l’empresa spin-off “Aptadel Therapeutics: La clau molecular per al tractament del sarcoma”; i Carmen Moreno conduirà els visitants per “SIMvirUCI: De l’aula virtual al llit del malalt”.

 

Vistes d’estudiants

Sinergia també reservarà espais per al col·lectiu d’estudiants del Campus Bellvitge de la Universitat de Barcelona, que podran visitar els serveis científico-tècnics de l’IDIBELL; els boxes humanitzats de l’UCI, el centre de simulació medico-quirúrgica avançada i els quiròfans de l’Hospital de Bellvitge; la farmàcia robotitzada de l’Institut Català d’Oncologia; la cambra hipobàrica i Farmatec de la Universitat de Barcelona; o el simulador 3D de l’Hospital Sant Joan de Déu. Al seu torn, estudiants de formació professional de L’Hospitalet participaran en una hackathon emmarcada en el projecte eSENIOR. I per als estudiants d’ESO del Tàndem educatiu de l’IDIBELL amb l’Institut Bellvitge, Sinergia ha preparat una visita als laboratoris i dues xerrades científiques i motivadores a càrrec de Joan Roncero i Laura Asensio.

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top