Validada una eina que avalua el risc de mort sobtada per una cardiopatia

  • 29 centres de referència dels Estats Units, Canadà, Països Baixos, Itàlia, França i Espanya, entre els quals hi ha l’IDIBELL, han participat en un estudi multicèntric internacional que ha validat un model de predicció del risc d’arrítmies ventriculars i mort sobtada en miocardiopatia arritmogènica del ventricle dret (MAVD).
  • Aquesta calculadora es pot utilitzar com a guia per a la presa de decisions clíniques rellevants i és d’ús lliure accedint al web ARVCrisk.com.
NO080 - A di Marco_M subita - Imatge

Els resultats de l’estudi de validació de la calculadora ARVCrisk.com han estat publicats a la revista European Heart Journal. Entre els coautors hi figura el Dr. Andrea Di Marco, investigador postdoctoral del grup de malalties cardiovasculars de l’IDIBELL i facultatiu adjunt de la Unitat d’Arrítmies del Servei de Cardiologia de l’HUB.

“Hem ofert una contribució important per arribar a obtenir una mostra tan àmplia de pacients, una cosa força excepcional, ja que es tracta d’una malaltia relativament poc freqüent“, ha explicat Di Marco.

La MAVD -o ARVC, les sigles en anglès- és un tipus de miocardiopatia amb base genètica caracteritzada per la disfunció del ventricle dret, encara que l’afectació dels dos ventricles és cada cop més reconeguda. També es caracteritza per la presència d’arrítmies ventriculars potencialment letals, i la mort sobtada podria ser fins i tot la primera manifestació de la malaltia.

La validació externa confirma que el model avaluat té una bona capacitat predictiva per a les arrítmies ventriculars i la mort sobtada. Per tant, “la calculadora ARVCrisk podrà ser utilitzada com a guia per a la presa de decisions clíniques rellevants, com és la implantació d’un desfibril·lador automàtic implantable (DAI) en prevenció primària en pacients amb MAVD“, assegura el Dr. Di Marco.

En paral·lel, l’equip de l’IDIBELL ha col·laborat activament en l’elaboració i la realització d’un altre projecte en la mateixa cohort de pacients, actualment en fase d’anàlisi estadística.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top