Un projecte de Josep Maria Aran rep l’impuls de les ajudes CaixaResearch Validate

  • El projecte del Dr. Aran pretén desenvolupar un fàrmac per la malaltia inflamatòria intestinal.
  • Aquestes ajudes tenen l’objectiu de fomentar la creació de nous productes i empreses en ciències de la vida i la salut, així com contribuir a traslladar els resultats de la recerca a la societat i el mercat.
NO75 - La Caixa Validate_JM Aran - Imatge

La Fundació ”la Caixa” impulsa 15 projectes de recerca biomèdica capdavantera d’Espanya i Portugal en la convocatòria CaixaResearch Validate 2022. Es tracta de projectes en estadi inicial als quals l’entitat vol donar suport per accelerar la seva arribada al mercat i acostar-los, així, als pacients que els puguin necessitar.

Un panel d’experts europeus i professionals de l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut ha seleccionat aquests 15 projectes d’entre els 110 presentats a la convocatòria. Els escollits han rebut fins a 100.000 euros per validar les seves tecnologies i dissenyar un full de ruta per fer-ne la valoració.

El projecte d’en Josep Maria Aran impulsat per aquestes pretén desenvolupar un fàrmac per la malaltia inflamatòria intestinal. Uns 3 milions de persones a Europa pateixen malaltia inflamatòria intestinal (MII), d’origen autoimmune, amb un impacte econòmic en els sistemes de salut públics d’entre 4.600 i 5.600 milions d’euros anuals. A Espanya, la incidència d’aquest grup de malalties, en les quals s’inclouen la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn, és de 14,7 casos per cada 100.000 habitants. Tenen un impacte negatiu considerable en la qualitat de vida dels pacients, el 10-15 % dels quals necessitaran en darrer terme sotmetre’s a una intervenció quirúrgica per extirpar part del còlon. Aquestes malalties, a més, comporten un risc associat de desenvolupar càncer colorectal.

Hi ha alguns tractaments, però els pacients solen presentar un compliment baix a causa dels seus efectes secundaris. A més, poden causar immunosupressió, cosa que pot derivar en problemes de salut importants. Es necessiten fàrmacs més segurs, amb menys efectes secundaris i amb més eficàcia.

En aquest sentit, els investigadors d’aquest projecte han descobert una proteïna de la sang que té una capacitat antiinflamatòria molt elevada: és capaç de fer que les cèl·lules del sistema immunitari passin d’estar en un estat proinflamatori a un estat antiinflamatori, cosa que podria frenar la progressió d’aquestes malalties. A partir d’aquesta proteïna reguladora del sistema immunitari innat, que és la primera línia defensiva del cos, han desenvolupat una proteïna recombinant, PRP-HO7, que, administrada en les dosis apropiades i en el moment precís, és capaç d’aturar la inflamació, restaurar la tolerància immunitària i aconseguir la remissió a llarg termini de la MII sense causar immunosupressió.

En aquest projecte, els investigadors volen posar a punt aquest fàrmac biològic per poder fer un assaig clínic en fase I per a la MII.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top