El Tàndem educatiu de l’IDIBELL i l’Institut Bellvitge tanca el curs havent augmentat el nombre d’activitats i d’alumnes implicats

Tandem_Imatge

El Tàndem educatiu format per l’Institut Bellvitge i l’IDIBELL ha tancat el curs 2021-2022 amb la publicació del cinquè número de la revista Life & Science, el projecte que duen a terme els alumnes de 3r d’ESO i que recull, entre d’altres continguts relacionats amb les ciències, totes les activitats que, durant els mesos escolars, realitza el centre educatiu amb investigadors i professionals de l’IDIBELL.

Al llarg dels darrers mesos, els alumnes i professorat han participat en dos projectes singulars impulsats per l’IDIBELL. En primer lloc, tot l’alumnat de 1r d’ESO ha estat involucrat en tallers, tant d’introducció com d’implementació, del projecte STARS GAME, del programa ERASMUS +, que l’IDIBELL du a terme conjuntament amb tres institucions científiques europees i amb alumnes d’Itàlia, Eslovènia i Alemanya. Aquest projecte, basat en la gamificació de l’ensenyament de les ciències, està creant un escape room digital a través del qual els alumnes són reptats a emprendre una investigació científica tot posant-se a la pell de científics de diversos camps de la biomedicina. Per altra banda, els alumnes de 4t d’ESO van participar en una prova pilot per a la implementació d’una unitat didàctica sobre addiccions als jocs d’aposta on-line, anomenada Què t’hi jugues? La iniciativa, impulsada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya amb la participació del grup de recerca en Psiconeurobiologia dels trastorns alimentaris i conductes addictives de l’IDIBELL i l’Hospital de Bellvitge, pretén donar eines per al bon ús de la tecnologia i els vídeojocs, i detectar conductes problemàtiques entre els adolescents.

Durant el curs, també s’ha donat continuïtat al projecte URIB (Unitat de Recerca de l’Institut Bellvitge), que consisteix en la creació de pràctiques de laboratori inspirades en les àrees de recerca de l’IDIBELL. La darrera pràctica ha comptat amb la participació de la Dra. Antònia Viñals, del grup de recerca en TGF-beta i càncer, que ha respost una extensa entrevista sobre la biologia de la cèl·lula. Juntament amb un muntatge audiovisual realitzat per l’alumnat, les intervencions de la Dra. Viñals han quedat integrades dins el vídeo introductori de la pràctica. També han format part del projecte educatiu una visita dels alumnes en motiu de Sinergia, la setmana de portes obertes de l’IDIBELL, i la implicació de l’alumnat de batxillerat artístic en l’elaboració de cinc peces audiovisuals de la sèrie Dones de ciència del programa Aula L’H, de la televisió de L’Hospitalet.

En el marc del Tàndem, l’alumna de 1r de batxillerat Paula Barrios realitza el seu Treball de Recerca sota la co-tutorització de la Dra. Ruth Rodríguez-Barrueco, investigadora del grup de recerca en Càncer ginecològic, i d’Elvira Fernández, professora de l’Institut. Durant els mesos d’estiu, l’alumna farà una estada al laboratori, on hi estudiarà el càncer d’endometri i les teràpies dirigides que ens permeten atacar les cèl·lules que acumulen danys al seu DNA.

Totes aquestes activitats queden reflectides a la revista Life& Science, l’últim número de la qual inclou, a més, una extensa entrevista dels alumnes a la Dra. Mar Martínez, investigadora del grup d’Angiogènesi tumoral i veterinària, actual vicepresidenta del Comitè d’Ètica en Experimentació Animal de l’IDIBELL. L’entrevista reflexiona sobre l’ús d’animals en investigació i les estratègies que cal seguir per garantir el seu benestar i reduir al màxim el nombre d’individus que s’utilitzen.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top