Dos de cada tres dones d’entre 30 i 49 anys no han estat mai testades per al càncer cervical

  • Un nou estudi produeix estimacions comparables de la cobertura de cribratge en 202 països i territoris
NdP cervical cancer screening Imatge Laia

Dels mil milions de dones d’entre 30 i 49 anys que viuen en el món, 662 milions (el 64%) no s’han sotmès mai a un cribratge de càncer cervical, segons les estimacions proporcionades per un nou estudi liderat per l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació ”la Caixa”. L’estudi, publicat al Lancet Global Health, subratlla les importants desigualtats en la cobertura de cribratge entre els països de renda alta i baixa, i la necessitat d’augmentar la quantitat i la qualitat del cribratge si es volen aconseguir els objectius globals de l’OMS.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha establert un pla per a eliminar el càncer cervical com a problema de salut pública abans que finalitzi aquest segle. Per a monitorar els avanços del pla, un indicador crucial és saber, en primer lloc, quantes dones accedeixen a proves de detecció d’aquest tipus de càncer. Encara que la majoria dels països han posat en marxa programes de cribratge de càncer cervical, no és fàcil comparar les dades de cobertura entre països, a causa de les diferents estratègies, edats i intervals de cribratge.

En aquest estudi, un equip internacional, dirigit per les investigadores de l’IDIBELL i de l’ICO Laia Bruni i Beatriz Serrano i la investigadora d’ISGlobal Silvia de Sanjosé, proporciona estimacions globals que l’OMS pot utilitzar com a referència. Van revisar i analitzar diferents fonts de dades per a identificar les recomanacions nacionals oficials de cribratge cervical per a 194 estats membres de l’OMS i vuit països i territoris associats, i van desenvolupar una metodologia per a estimar la cobertura mundial de cribratge per a 2019 (abans de la pandèmia de COVID-19). Per a una major precisió, les dades dels diferents països es van verificar mitjançant una consulta als països a través dels canals oficials de l’OMS.

L’equip investigador va trobar que el 69% dels 202 països i territoris tenien recomanacions per al cribratge del càncer cervical, i que la tècnica més utilitzada era la citologia, encara que molts països d’ingressos alts i mitjans-alts havien començat a utilitzar tècniques avançades basades en la detecció del VPH (el virus que causa el càncer cervical).

A nivell mundial, només el 15% de les dones d’entre 30 i 49 anys s’havien sotmès a una prova de detecció l’any anterior, el 28% en els tres anys anteriors, i el 36% s’havia sotmès a almenys una prova de detecció en la seva vida. El 64% restant -uns 662 milions de 1.000 milions de dones d’entre 30 i 49 anys- no s’havia sotmès mai a un cribratge de càncer cervical. Com era d’esperar, la cobertura varia molt entre països, ja que el 84% de les dones en països de renda alta havien fet una prova de detecció almenys una vegada en la seva vida, enfront de només l’11% en països de renda baixa.

“Veiem cobertures set vegades majors als països de renda alta que en els de renda baixa, la qual cosa dona lloc a enormes desigualtats en la càrrega i la prevenció del càncer”, assenyala Silvia de Sanjosé.

“Encara estem lluny d’aconseguir l’objectiu de l’OMS de cribrar al 70% de les dones de 30 a 49 anys amb tècniques avançades, especialment a les regions del món amb major càrrega de la malaltia”, afirma Laia Bruni, primera autora de l’estudi. Les i els autors subratllen la necessitat d’augmentar la cobertura en termes de quantitat i qualitat, si es vol aconseguir l’objectiu de l’OMS per a 2030. Mentrestant, el càncer cervical continua sent la principal causa de mort per càncer en 36 països d’ingressos baixos i mitjans.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top