Una nova guia internacional permet avançar en el diagnòstic i tractament de la fibrosi pulmonar progressiva

  • Una nova guia internacional de consens en base a l’evidència científica representa una millora en el diagnòstic i el tractament dels pacients que pateixen certes malalties pulmonars fibrosants
  • L’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge han col·laborat en l’elaboració d’aquesta guia.
Maria Molina

Una nova guia internacional de consens en base a l’evidència científica seguint el mètode GRADE representa una millora en el diagnòstic i el tractament dels pacients que pateixen fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI) i altres malalties pulmonars intersticials fibrosants progressives (totes elles malalties minoritàries respiratòries complexes i amb mal pronòstic).

Com a novetats diagnòstiques incloses a la nova guia, destaquen la introducció de la criobiòpsia transbronquial com a tècnica útil i poc invasiva en el diagnòstic de l’FPI, així com la definició i els criteris per identificar la fibrosi pulmonar progressiva.

Com a novetat terapèutica, cal destacar el primer tractament farmacològic (nintedanib) que es recomana per a fibrosi pulmonar progressiva de qualsevol tipus atès el benefici que ha demostrat en l’alentiment de la progressió del deteriorament funcional respiratori.

La Dra. Maria Molina, co-cap del grup d’investigació en pneumologia de l’IDIBELL i cap de secció del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha participat en l’elaboració d’aquesta nova guia de pràctica clínica internacional, que s’ha publicat aquest mes de maig a la revista American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. El document ha estat avalat per la Societat Toràcica Americana, la Societat d’Aparell Respiratori Europea, la Societat d’Aparell Respiratori Japonesa i l’Associació Llatinoamericana de Tòrax.

Les recomanacions del document actualitzen les directius prèvies, amb l’objectiu de proporcionar una base per a la presa de decisions racional i informada per part dels especialistes clínics. Per preparar-les, es va constituir comitè multidisciplinari format per experts en fibrosi pulmonar idiopàtica, experts en metodologia i representants dels pacients.

Peça adaptada de l’HUB

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top