Un assaig clínic ofereix resultat positius per al tractament dels limfomes cutanis més habituals amb un medicament immunosupressor

NO70 - O Servitge_Lancet - Imatge

La Dra. Cristina Muniesa i el Dr. Octavi Servitje, del Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i investigadors de l’IDIBELL, han participat en aquest treball que avalua l’ús del pimecrolimus tòpic en la micosi fungoide i que ha estat publicat a la prestigiosa revista The Lancet Haematology.

L’assaig multicèntric PimTo-MF, de fase 2, ha consistit en l’administració per via tòpica de pimecrolimus, un fàrmac inhibidor de les substàncies que provoquen inflamació, a pacients en les primeres fases d’una micosi fungoide, el tipus més freqüent de limfoma cutani.

Sis centres hospitalaris, entre ells l’IDIBELL, han participat en l’assaig, que ha registrat uns resultats força positius. Més del 50% dels pacients van respondre de forma positiva a l’aplicació en forma de crema del pimecrolimus i va ser ben tolerat per la pràctica totalitat d’ells.

El pimecrolimus és un inhibidor tòpic de la calcineurina, un enzim responsable de l’activació de la proteïna que provoca l’estimulació del creixement i proliferació dels limfòcits T. Aquests limfòcits són els encarregats de coordinar la resposta immune mitjançant les cèl·lules, així com també de funcions de cooperació necessàries perquè es desenvolupin totes les formes de resposta immune. Aquest és el primer assaig clínic que avalua el tractament del limfoma cutani de cèl·lules T amb un inhibidor de la calcineurina.

Els inhibidors tòpics de la calcineurina ja s’utilitzen per al tractament de la dermatitis atòpica i d’altres malalties cutànies. “Recentment s’ha demostrat que un percentatge variable de pacients amb micosi fungoide presenten mutacions a la via de la calcineurina, fet que ha justificat aquest assaig clínic amb pimecrolimus, que obre la possibilitat d’un nou tractament tòpic eficaç en pacients amb formes inicials d’aquesta malaltia”, conclou el Dr. Octavi Servitje.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top