Ernest Nadal presenta a ASCO els beneficis de tractar amb quimio-immunoteràpia als pacients amb càncer de pulmó i metàstasi cerebral

  • El grup de l’IDIBELL, l’Institut Català d’Oncologia i el Grupo Español de Cáncer de Pulmón (GECP) han mostrat la combinació d’atezolizumab amb carboplatí i pemetrexed és segura i eficaç com a primera opció de tractament en un grup de 40 pacients.
  • Als tres mesos, un 62% dels pacients no mostrava progressió ni a nivell cerebral ni a la resta del cos. A més, les metàstasis cerebrals restaven estables després de 7 mesos, més del doble de temps que amb el tractament convencional.
  • L’estudi, primer a nivell mundial que estudia la combinació de quimioteràpia amb immunoteràpia en aquest grup de pacients, va presentar les dades de seguiment a dos anys en el Congrés Americà d’Oncologia (ASCO).
  • L’estudi ha estat dissenyat per un equip multidisciplinari del campus de Bellvitge integrat pel Dr. Ernest Nadal (Oncologia Mèdica), el Dr. Jordi Bruna y la Dra. Marta Simó (Neuro-Oncologia) y Valentín Navarro (Unitat de Recerca Clínica).
NO63 - E Nadal_ASCO - Imatge

Un estudi liderat pel Dr. Ernest Nadal, cap de grup d’investigació a l’IDIBELL, presentat al Congrés Americà d’Oncologia (ASCO) ha demostrat l’eficàcia i seguretat d’una combinació de fàrmacs de quimio-immunoteràpia per a pacients amb càncer de pulmó y metàstasis cerebral asimptomàtica no tractades prèviament.

En l’estudi hi van participar un total de 40 pacients procedents de 11 centres hospitalaris de tota España. Tots els pacients inclosos no s’havien tractat prèviament amb quimioteràpia ni tampoc havien rebut tractament per a les metàstasis cerebrals.

Als tres mesos de proporcionar el tractament, un 62% dels pacients segueixen vius sense haver progressat de la malaltia, ni a nivell cerebral ni en el resta del cos. A més, les metàstasis cerebrals resten estables a la meitat dels pacients durant 6,9 mesos, més del doble de temps que amb el tractament habitual.

El tractament ha estat ben tolerat i no s’ha modificat el límit preestablert de toxicitat intolerable. La toxicitat era l’esperada de la quimioteràpia i la immunoteràpia.

En definitiva, l’important a destacar d’aquest estudi és que el tractament amb atezolizumab més carboplatí i pemetrexed sigui segur i tingui uns resultats per a contenir la metàstasi cerebral molt prometedors en aquest tipus de pacients, un aspecte que fins ara no s’havia investigat amb suficient profunditat”, assegura el Dr. Ernest Nadal, de l’IDIBELL, l’ICO i el Grupo Español de Cáncer de Pulmón (GECP).

Text adaptat de Grupo Español de Cáncer de Pulmón: Enllaç

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top