Descobreixen un conjunt de marcadors de mal pronòstic en pacients amb càncer de còlon i recte

  • Es tracta d’un grup de gens que s’expressen a les cèl·lules canceroses que sobreviuen al tractament amb quimioteràpia. La seva activitat genera resistències al tractament i més capacitat per provocar metàstasis.
  • Aquest avenç permet estudiar tractaments dirigits amb fàrmacs inhibidors d’aquests gens combinats amb quimioteràpia, fet que pot facilitar oferir alternatives als pacients amb pitjor pronòstic en aquest tipus de tumor.
  • La recerca ha comptat amb la participació d’investgadors del programa ProCURE del’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i ha estat liderada per Lluis Espinosa i Ana Bigas investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).
NO055 - Nat Comm_IMIM - Imatge

El principal tractament per al càncer de còlon i recte, la quimioteràpia, no funciona en tots els pacients. En un grup important, un 30%, es generen resistències i els tumors provoquen metàstasi. Són pacients amb mal pronòstic. Ara, un equip d’investigadors ha descobert què provoca aquesta cadena d’esdeveniments. D’aquesta manera, han pogut determinar un conjunt de marcadors de mal pronòstic i una potencial diana terapèutica per aquests malalts. El treball el publica la revista Nature Communications.

En alguns casos i per diverses raons, el tractament amb quimioteràpia, no és suficient per eliminar totes les cèl·lules del tumor i una part d’elles sobreviu, passant a un estat embrionari. A partir d’aquí, el tumor pot reaparèixer amb més força, sent capaç de resistir al tractament i de generar metàstasis. Els investigadors han reproduït aquest procés en organoides creats a partir de cèl·lules de pacients i han pogut comprovar que en les cèl·lules que es troben en aquest estat embrionari s’hi expressen un conjunt de gens, en concret, un grup de vuit gens, que són característics d’aquestes cèl·lules tumorals i les fan més agressives. Resultats que han estat confirmats en models ortotopics de càncer colorectal en ratolí. L’equip de l’IDIBELL i de l’ICO dirigit pel Dr. Alberto Villanueva ha implantat els organoides en ratolins, i ha comprovat que in vivo les cèl·lules tumorals continuen expressant els vuit gens que les fan més agressives, i posteriorment han validat el resultats en PDOX/orthoxenografts derivats de pacients.

 

Possible diana terapèutica

Els investigadors consideren que conèixer els factors involucrats en el procés de conversió embrionària dels tumors permetrà establir el risc de recaiguda en els pacients amb càncer de còlon i recte.

Ara, es treballa per aprofitar aquest descobriment no només en el pronòstic dels malalts, també per poder determinar nous tractaments i personalitzar l’abordatge per aquest tipus de pacients de més risc. Identificar el regulador concret de la conversió embrionària d’aquestes cèl·lules facilitarà aplicar una nova forma de tractar aquests casos, combinant quimioteràpia i inhibidors concrets dels gens implicats. En aquests moments, ja existeixen alguns fàrmacs que poden actuar sobre els tumors amb característiques embrionàries.

A més del Dr. Espinosa i de la Dra. Anna Bigas, coordinadora del Grup de recerca en Cèl·lules Mare i Càncer de l’IMIM-Hospital del Mar i directora del CIBERONC, han participat el Dr. Toni Celià-Terrassa, coordinador del Grup de recerca en Cèl·lules mare canceroses i dinàmiques de metàstasis de l’IMIM-Hospital del Mar, i els doctors Antonio Barbachano i Alberto Muñoz, de l’Instituto de Investigaciones Biomédicas ‘Alberto Sols’ (IIBM) i investigadors del CIBERONC. També han participat en l’estudi metges i metgesses dels serveis d’Oncologia i d’Anatomia Patològica de l’Hospital del Mar. El treball ha comptat amb el suport de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), de la Fundació hna que dona suport al grup del Dr. Villanueva en la genració de models PDOX/orthoxenografts, i dels projectes Nacionals de l’Institut de Salut Carlos III.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top