Presenten una nova proteïna recombinant que reverteix l’estat proinflamatori de cèl·lules de pacients amb lupus

  • La proteïna en qüestió és capaç de frenar l’activitat proinflamatòria de les cèl·lules del sistema immunitari, i, per tant, aturar l’atac d’aquestes al mateix cos.
  • Els investigadors destaquen el gran potencial de la proteïna com a teràpia pel lupus i altres malalties autoimmunitàries.
NO47 - JM Aran_Frontiers Immunol - Imatge

El grup de recerca de l’IDIBELL liderat pel Dr. Josep Maria Aran acaba de presentar en un article a la revista Frontiers in Immunology una proteïna recombinant amb una prometedora activitat immunomoduladora. La proteïna en qüestió és capaç de fer passar les cèl·lules del sistema immunitari d’un estat proinflamatori a un estat tolerogènic i antiinflamatori.

El lupus és una malaltia autoimmune en la qual les cèl·lules del sistema immunitari ataquen els teixits propis. Això pot causar danys importants en moltes parts del cos com articulacions, ronyons o pulmons. En aquest estudi els investigadors han demostrat que aquesta proteïna recombinant és capaç de revertir l’estat proinflamatori, i, per tant, l’atac al mateix cos de les cèl·lules del sistema immunitari de pacients amb lupus nefritis.

Aquesta capacitat de frenar l’estat proinflamatori de les cèl·lules dels pacients amb lupus posa en evidencia el gran potencial terapèutic d’aquesta proteïna recombinant pel tractament del lupus i per altres malalties autoimmunitàries“, afirma el Dr. Aran.

La proteïna recombinant que han desenvolupat és una reestructuració d’una proteïna reguladora del sistema immunitari innat, la primera línia de defensa del nostre cos. Els investigadors han identificat i reorganitzat els dominis necessaris d’aquesta proteïna reguladora per a aconseguir l’efecte modulador desitjat evitant l’activitat col·lateral no desitjada de la proteïna original.

 

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top