Les vacunes contra el SARS-CoV-2 són segures i eficaces en les persones amb immunodeficiència

  • L’estudi de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge ha estat realitzat en pacients amb defectes del sistema immunitari des del naixement i pacients sota tractaments immunosupressors.
  • Les anàlisis mostren que aquestes vacunes són segures i capaces de generar immunitat en tres de cada quatre pacients amb defectes del sistema immunitari des del naixement, i en gairebé tots els pacients tractats amb immunosupressors avaluats a l’estudi.
  • També, els investigadors defineixen una sèrie de factors predictors que podrien ajudar a identificar als pacients en risc de no generar una bona resposta d’anticossos envers aquestes vacunes.
Young Asia lady nurse giving Covid-19 or flu antivirus vaccine shot to senior male patient wear face mask protection from virus disease at health clinic or hospital office. Vaccination concept.

Un estudi liderat per la Unitat d’Immunodeficiències Primàries de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) indica que les vacunes enfront del SARS-CoV-2 són segures i eficaces en la majoria de pacients amb immunodeficiència.

Aquestes vacunes es van desenvolupar amb l’objectiu de protegir a la població de les formes més greus de COVID-19. Avui, s’han convertit en una de les eines principals per controlar la pandèmia. I, tot i que les vacunes estan sent molt efectives en les persones amb un sistema immunitari competent, encara no està ben establert la resposta que hi poden tenir les persones amb immunosupressió.

L’article publicat a la revista Frontiers in Immunology mostra que tres de cada quatre persones que presenten un defecte greu del sistema immunitari anomenat immunodeficiència comú variable produeixen anticossos i generen una resposta de les cèl·lules immunitàries correcta amb la vacunació. Per altra banda, la meitat de les persones que per causes mèdiques prenen medicació que redueix el nombre de cèl·lules B, les cèl·lules productores d’anticossos, no generen una resposta d’anticossos adequada després de la vacunació per SARS-CoV-2, però sí mostren una resposta cel·lular protectora en gairebé tots els casos. Per tant, malgrat l’aparent falta de resposta protectora d’anticossos, aquests individus també es beneficien de la protecció que confereixen aquestes vacunes a través de la resposta cel·lular.

El Dr. Xavier Solanich, investigador principal de l’IDIBELL i especialista del Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Bellvitge apunta que, l’eficàcia d’aquestes vacunes en persones amb defectes immunitaris és inferior a la de la població sana, però continua sent molt elevada, i per tant, és una mesura de prevenció imprescindible per aquest col·lectiu.

A l’estudi també s’identifiquen factors predictors, com per exemple els nivells de determinades cèl·lules del sistema immunitari, que indiquen si un pacient amb defectes congènits respondrà o no a la vacuna del SARS-CoV-2. “Disposar de factors predictors pot ser molt útil en la pràctica clínica perquè pot permetre anticipar-nos a certes situacions. En el nostre estudi hem estat capaços de determinar-ne només en un dels subgrups de pacients, i per tant, calen nous estudis en aquest sentit” declara el Dr. Arnau Antolí, primer autor de l’article i investigador de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Els investigadors apunten finalment que, no haver desenvolupat una resposta idònia a la vacunació no implica que aquests pacients hagin de presentar una COVID-19 greu. De fet, l’evolució de la COVID-19 està en part determinada per la immunosupressió però depèn en gran mesura de molts altres factors com l’edat avançada o certes comorbiditats.

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top