Un estudi presenta MCLA-158, el primer candidat a fàrmac dirigit a cèl·lules mare canceroses de tumors sòlids

  • Un consorci internacional liderat per el Dr. Eduard Batlle de l’IRB Barcelona i l’empresa biotecnològica Merus, amb la participació d’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia, presenta les dades preclíniques que condueixen al descobriment de MCLA-158 i el seu mecanisme d’acció sobre les cèl·lules mare del càncer.
  • MCLA-158 és un anticòs que bloqueja l’aparició de metàstasi i frena el creixement dels tumors primaris en models experimentals de càncer.
NP14- R Salazar_Nature Medicine - Foto

Científics d’un consorci internacional liderat per l’IRB Barcelona i l’empresa holandesa Merus N.V., en què han participat investigadors de l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia, presenta les dades preclíniques que condueixen al descobriment de MCLA-158 i el seu mecanisme d’acció sobre les cèl·lules mare del càncer.

Amb el nom comercial de Petosemtamab, l’anticòs MCLA-158 bloqueja l’aparició de metàstasi i frena el creixement dels tumors primaris en models experimentals de càncer.

A l’estudi, publicat a la revista Nature Cancer, els investigadors de l’IDIBELL i l’Institut Català d’Oncologia, el Dr. Ramón Salazar, la Dra. Cristina Santos i el Dr. Alberto Villanueva, juntament amb la spin off sorgida de l’IDIBELL Xenopat, han demostrat l’efectivitat de MCLA-158 en la inhibició de metàstasi després de la implantació de cèl·lules tumorals de pacients de càncer de còlon en ratolins.

D’altra banda, per al descobriment de MCLA-158, per primera vegada s’ha recorregut a la utilització d’un biobanc d’organoides de pacients amb càncer per discriminar entre centenars de nous anticossos quin era més efectiu i adequat per a la majoria. .

En aquests moments hi ha un assaig clínic en fase 1 en marxa que està avaluant la seguretat, la tolerabilitat i l’activitat antitumoral del MCLA-158. Els resultats preliminars en carcinomes de cèl·lules escamoses de cap i coll (HNSCC), de moment, mostren resultats esperançadors.

 

El MCLA-158: un anticòs amb dos fronts d’acció

L’anticòs que es descriu en aquest treball, el Petosemtamab (“Peto”, MCLA-158: LGR5 x EGFR Biclonics®), és un anticòs biespecífic que reconeix dues proteïnes diferents de la superfície de les cèl·lules mare del càncer, que són l’EGFR i la LGR5. L’activitat de l’EGFR afavoreix el creixement descontrolat de les cèl·lules, mentre que LGR5 marca la superfície de les cèl·lules mare del càncer, que són responsables de l’expansió dels tumors.

En concret, MCLA-158/ Petosemtamab degrada la proteïna EGFR a les cèl·lules mare del càncer que presenten el marcador LGR5. D’aquesta manera, bloqueja les vies de creixement i supervivència a les cèl·lules que inicien i el càncer i l’expandeixen. Aquest anticòs, però, no interfereix amb el funcionament de les cèl·lules mare sanes de l’organisme, que són essencials per al bon funcionament dels teixits.

 

La investigació preclínica publicada a Nature Cancer inclou el treball realitzat en el marc del consorci suppresSTEM, finançat per la UE i amb el treball col·laboratiu de diverses institucions internacionals de recerca; l’IRB Barcelona, l’Institut Hubrecht i l’Institut Sanger i les empreses –Merus NV i Ocello BV/Crown Bioscience. També van col·laborar en aquesta publicació la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

Peça original del IRB Barcelona: Enllaç

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.

L’IDIBELL és membre del Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona HUBc i forma part de la institució CERCA de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 es va convertir en un dels cinc primers centres d’investigació espanyols acreditats com a institut d’investigació sanitària per l’Instituto de Salud Carlos III. A més, forma part del programa “HR Excellence in Research” de la Unió Europea i és membre de EATRIS i REGIC. Des de l’any 2018, l’IDIBELL és un Centro Acreditado de la Fundación Científica AECC (FCAECC).

Scroll to Top